FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dijabetičarke češće umiru od srčanih bolesti

NEW YORK, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Žene koje boluju oddijabetesa izložene su većem riziku umiranja od srčanih bolesti negomuškarci s istim zdravstvenim problemom, objavili su u nedjeljuaustralski znanstvenici.
NEW YORK, 20. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Žene koje boluju od dijabetesa izložene su većem riziku umiranja od srčanih bolesti nego muškarci s istim zdravstvenim problemom, objavili su u nedjelju australski znanstvenici.

"Agresivnije liječenje kardiovaskularnih rizika kod dijabetičarki moglo bi neutralizirati porast mortaliteta od srčanih bolesti kod starijih žena u postmenopauzi", izjavila je dr. Rashel Huxley.

Šećerna bolest jedan je od rizičnih faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti, koji udvostručuje rizik smrtnog ishoda. "No, još se uvijek raspravlja o tome je li rizik različit za žene i muškarce", rekla je Huxley, epidemiolog na Institutu George Sveučilišta u Sydneyu.

Analizirajući podatke o 450.000 odraslih osoba, dr. Huxley i njezin tim najprije su isključili pušenje, krvni tlak, kolesterol i druge kardiovaskularne rizike i ustanovili da dijabetičarke imaju značajno veći rizik umiranja od srčanih bolesti od dijabetičara.

U usporedbi s ljudima koji ne boluju od te bolesti, rizik od kardiovaskularne smrti u žena je veći 2.48 puta, a kod muškaraca 1.87 puta, objavili su znanstvenici na Drugoj međunarodnoj konferenciji "Žene, srčane bolesti i srčani udar" koja se održava u Orlandu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙