FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: mmarihuana dugoročno šteti mozgu

WASHINGTON, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uživaoci marihuane imajubrži protok krvi kroz mozak, čak i mjesec dana nakon pušenja, objavilisu američki znanstvenici.
WASHINGTON, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uživaoci marihuane imaju brži protok krvi kroz mozak, čak i mjesec dana nakon pušenja, objavili su američki znanstvenici.

To otkriće upućuje da su im se krvne žile suzile, kao što se događa kod osoba s visokim krvnim tlakom i demencijom, a pomaže i da se shvati zašto redoviti uživaoci marihuane lošije rješavaju testove memorije, tvrde istraživači s Nacionalnoga instituta za proučavanje zloupotrebe droga u Baltimoreu.

Ronald Herning i Jean Lud Cadet ispitali su 54 pušača marihuane koji puše od dva do 350 džointa na tjedan, a usporedo s njima i 18 nepušača.

Dopplerovim su ultrazvukom mjerili protok krvi kroz mozak na početku studije i mjesec dana poslije, nakon što su svi sudionici pristali četiri mjeseca apstinirati.

Pušači su imali brži protok krvi i na početku istraživanja i nakon mjesec dana apstinencije, objavili su Herning i Cadet u časopisu Neurology.

Imali su također viši index pulsacije (PI) kojom se mjeri količina otpora protoku krvi kroz žile. Viši PI povezan je sa suženjem krvnih žila i karakterističan je za osobe s visokim tlakom i dijabetesom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙