FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow i Nasdaq nastavili redati gubitke

NEW YORK/LONDON, 23. siječnja 2005. (Hina) - Treći tjedan uzastopcenajvažnije svjetske burze završile su poslovanje s minusom, kako sucijene nafte ponovno ojačale a razočarao je i podatak o povjerenjuameričkih potrošača, glavnog motora globalnog gospodarskog oporavka.
NEW YORK/LONDON, 23. siječnja 2005. (Hina) - Treći tjedan uzastopce najvažnije svjetske burze završile su poslovanje s minusom, kako su cijene nafte ponovno ojačale a razočarao je i podatak o povjerenju američkih potrošača, glavnog motora globalnog gospodarskog oporavka.

Tako je njujorški Dow Jones indeks potonuo 1,6 posto, na 10.393 boda, novu najnižu razinu od početka godine te najnižu u zadnjih 11 tjedana. Tehnološki Nasdaq spustio se čak 2,6 posto, na 2.034 boda. Po prvi puta od 1982. i Dow i Nasdaq ubilježili su gubitke u prva tri tjedna nove godine.

Slabo burzovno poslovanje u siječnju odredit će ton poslovanja i u nadolazećim mjesecima. "Čini mi se da je to signal za nadolazeće mjesece kako će se ulagači pozicionirati", kazao je direktor trgovine dionicama pri investicijskoj banci Wedbush Morgan, Robert Drust.

Skok cijena nafte na njujorškom tržištu blizu 49 dolara za barel, najvišu razinu u zadnjih sedam tjedana, srušio je cijene dionica, budući su ulagači bili zabrinuti negativnim učincima visokih energetskih troškova na korporativne zarade. Podatak američkog ministarstva financija o neto pritoku kapitala u američku imovinu u studenome lani na rekordnih 81 milijardu dolara potaknuo je nešto bolje raspoloženje na tržištu. Smanjio je, naime, zabrinutost oko problema s financiranjem golemog manjak u američkoj vanjskotrgovinskoj bilanci, koji je u tome mjesecu dosegnuo rekordnih 60,3 milijarde dolara. No, u petak objavljen indeks povjerenja američkih potrošača u siječnju, koji je pao na 95,8, s u prosincu zabilježenih 97,1 indeksnih bodova, pritisnuo je cijene dionica.

Loša poslovna izvješća vodećih američkih tvrtki također su spustila cijene američkih dionica. "Tržište je očito zabrinuto da rast korporativnih zarada usporava", ustvrdio je John Caldwell, strateg pri McDonald Financial Groupu. Posebno su se na udaru našle dionice Internet kompanija, nakon što on-line aukcijska tvrtka eBay svojim rezultatima u zadnjem lanjskom tromjesečju nije ispunila očekivanja Wall Streeta. Dionice su joj potonule čak 19 posto, povukavši za sobom i ostale u tehnološkom sektoru. Spustila se za tri posto i dionica proizvođača vozila Ford Motors, jer nije ispunio očekivanja tržišta, iako je ostvario dobit u zadnjem lanjskom tromjesečju nakon gubitka u istom razdoblju godinu ranije.

Najveća svjetska farmaceutska kompanija Pfizer, čija je dionica sadržana u indeksu Dow Jones, izvijestila je o dobiti u zadnjem lanjskom tromjesečju neznatno ispod očekivanja analitičara. To je cijene njezinih dionica oslabilo za 1,7 posto. Među razočaranjima bio je i financijski div JP Morgan Chase, također izvijestivši o nižoj dobiti, zbog čega su mu dionice pojeftinile 1,5 posto. Dionica Motorole spustila se sedam posto po najavi iz tog drugog po veličini svjetskog proizvođača mobitela da je u zadnjem lanjskom tromjesečju zabilježio dobit ispod očekivanja.

Nešto bolje rezultate ubilježila je treća po veličini američka banka Bank of America, izvijestivši o 41-postotnom skoku dobiti. To je podiglo cijene njezinih dionica za dva posto. Dobrim poslovnim rezultatima pohvalile su se i Wells Fargo, US Bancorp i National City Corp, pa su im dionice ojačale od 1,3 do 3,3 posto. Ulagače su obradovali i vodeći proizvođač računala IBM i Internet kompanija Yahoo, objavivši poslovne rezultate koji su premašili očekivanja Wall Streeta. Dionica IBM-a poskupjela je 0,3 posto, a Yahoo-a 2 posto

Gubitci preko Atlantika zabrinuli su i europske ulagače. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 4.803 boda. Za toliko je oslabio i frankfurtski DAX , tako da iznosi 4.214 bodova.

Najviše gubitnika zabilježeno je u tehnološkom sektoru, čije su dionice tonule prema najnižim razinama u zadnja četiri mjeseca. Predvodila je pritom Nokia, s padom cijena dionica od gotovo četiri posto, uzdrmana upozorenjem o dobiti koje je stiglo iz finskog proizvođača futrola za mobitele Perlos. Njegove su dionice oslabile stoga za čak 16 posto. Lošem raspoloženju doprinijela je i vijest iz japanskog elektroničkog diva Sony koji je snizio procjene operativne dobiti za 31 posto za ovu poslovnu godinu, ističući pogoršanje poduzetničke klime u njegovom osnovnom sektoru elektronike. Na strani gubitnika našle su se i dionice telekom kompanija nakon što je Lehman Brothers snizio rejting dionicama toga sektora. Dionice Ericssona oslabile su 2,8 posto, a Alcatelove 1,9 posto.

I dionice sektora čipova ostvarile su gubitke. Pritom su one proizvođača opreme za čipove ASML oslabile za 3,4 posto po objavi opreznih procjena dobiti budući mu je glavna knjiga narudžbi smanjena puno više nego je očekivao. "To je dramatičan pad cijena dionica a pokazuje da ASML nije otporan na slabljenje toga sektora kako se većina ulagača nadala", kazao je analitičar Ewald Walraven iz ING-a.

Raspoloženje ulagača pritisnuo je skok cijena nafte na američkom tržištu iznad 49 dolara po barelu kako je hladno vrijeme zahvatilo sjeveroistok SAD-a. "Nafta ponovno spušta cijene dionica a sezona poslovnog izvješćivanja samo što nije započela pa bi kompanije mogle upozoravati na profite", kazao je dealer u jednoj europskoj brokerskoj kući.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je prošloga tjedna 1,8 posto, na 11.238 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙