FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strane agencije o Mesićevoj inauguraciji

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stipe Mesićpozvao je u petak na jačanje suradnje među balkanskim državama i nanjihovu integraciju u euroatlantsku zajednicu, piše agencija FrancePresse izvješćujući s inauguracije hrvatskog predsjednika koji podrugi puta staje na čelo države.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stipe Mesić pozvao je u petak na jačanje suradnje među balkanskim državama i na njihovu integraciju u euroatlantsku zajednicu, piše agencija France Presse izvješćujući s inauguracije hrvatskog predsjednika koji po drugi puta staje na čelo države.

"Nemojmo tražiti ono što nas udaljuje, nađimo ono što nam omogućuje da mirno i sigurno živimo jedni uz druge i da u suradnji ostvarujemo svoje interese. Surađujmo na putu prema ujedinjenoj Europi jer nam je taj put zajednički", prenosi AFP Mesićevu poruku.

S tim u svezi je Mesić susjednim država poručio da će "dobri i normalni odnosi ostati prioritetima vanjske politike za koje će se zauzimati", dok je međunarodnoj zajednici poručio da će raditi na tome da "Hrvatska bude otvorena država...usmjerena na ulazak u euroatlantske integracije", ističe AFP dijelove Mesićeva govora.

Njemačka agencija dpa, izvješćujući o polaganju Mesićeve prisege pred sucima Ustavnog suda na Trgu sv. Marka, piše da se hrvatski predsjednik potom obratio hrvatskim građanima riječima da "Hrvatska mora bit demokratska, civilizirana i napredna država...u kojoj nitko neće biti diskriminiran".

Mesić je, kako izvješćuje ta agencija, podržao protuterorističku koaliciju ali uz opasku da sve akcije treba prvo odobriti UN.

Dpa piše da su na inauguraciji bili predsjednici Poljske, Slovačke, Ukrajine, Bugarske, Litve, Albanije, BiH, Makedonije, SCG te posebno srbijanski i crnogorski predsjednici, dok je EU predstavljao povjerenik za pravosuđe, slobode i sigurnost Franco Frattini.

Britanska agencija Reuters, koja je samo zabilježila da je Mesić danas položio drugu predsjedničku prisegu, prenosi njegov intervju za Vjesnik u kojem je Mesić "priznao da je Hrvatska propustila u potpunosti se pozabaviti problemom ratnih zločina" zbog čega se, kako piše Reuters, na moguće hrvatsko članstvo u EU "nadvio tmuran oblak". Agencija navodi da je ta činjenica zasjenila drugu Mesićevu predsjedničku inaguraciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙