FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupski ordinarijat: Vlasti RS odgovorne za smrt svećenika Matanovića

SARAJEVO/BANJA LUKA,18. veljače(Hina) - Biskupski ordinarijat u BanjojLuci zatražio je u petak nastavak istrage o ubojstvu katoličkogsvećenika Tomislava Matanovića i njegovih roditelja upozorivši kako seCrkva neće pomiriti s pokušajima zataškavanja tog slučaja, prenosiKatolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH.
SARAJEVO/BANJA LUKA,18. veljače(Hina) - Biskupski ordinarijat u Banjoj Luci zatražio je u petak nastavak istrage o ubojstvu katoličkog svećenika Tomislava Matanovića i njegovih roditelja upozorivši kako se Crkva neće pomiriti s pokušajima zataškavanja tog slučaja, prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH.

Reagirajući u povodu nedavne oslobađajuće presude jedanaestorici srpskih policajaca iz Prijedora, osumnjičenih za nezakonito pritvaranje župnika Matanovića i njegovih roditelja, što ju je prošlog tjedna izrekao općinski sud u Banjoj Luci, banjalučki Biskupski ordinarijat uputio je priopćenje u kojemu se podsjeća kako za odvođenje i ubojstvo tri člana obitelji Matanović do sada nitko nije ni optužen.

Troje članova obitelji Matanović odvedeno je iz njihova doma u Prijedoru 19. rujna 1995. godine, nakon što su gotovo mjesec dana bili u kućnom pritvoru i pod policijskom stražom.

Njihova tijela slučajno su pronađena u jednom bunaru u selu Rizvanovići kod Prijedora i to tek ujesen 2001. godine.

Jedanaestorica lokalnih policajaca prve su osobe koje su tijekom istrage povezane s ovim slučajem, no optuženi su tek za protuzakonito uhićenje obitelji Matanović.

Biskupski ordinarijat u izjavi, koju je potpisao kancelar Ivica Božinović, navodi kako uvažava odluke suda, no istodobno ističe da nitko pa ni jedanaestorica policajaca, nije optužen za ova ubojstva.

"Ne prihvaćamo činjenicu da nitko nije odgovoran za tragičan 'slučaj Matanovići'", stoji u priopćenju u kojemu se posebice ističe kako je nedopustivo da se krivnja za to pokušava svaliti samo na Simu Drljaču, ratnog šefa policije u Prijedoru kojega su pripadnici SFOR-a ubili tijekom pokušaja uhićenja.

"Tvrdimo da je za bespravno lišavanje slobode svećenika-župnika Banjalučke biskupije i njegovih roditelja i njihovo protuzakonito držanje u kućnom pritvoru, za izravno ometanje župnika Tomislava Matanovića da obavlja svoju službu te konačno za njegovu smrt odgovorna vlast Republike Srpske", stoji u priopćenju uz podsjećanje kako je još sedam ubijenih svećenika i jedna redovnica također bilo žrtvom ratnih struktura vlasti u tom entitetu.

Banjalučki biskupski ordinarijat navodi kako ostaje pri tvrdnji da je obitelj Matanović nasilno pritvorena, župnik saslušavan i pritvoren a njegova župna kuća odmah potom je opljačkana i minirana, zajedno s mjesnim skladištem Caritasa u Prijedoru.

"Radi istine i pravde ne možemo se i nećemo se pomiriti s time da je ovom oslobađajućom presudom 'slučaj Matanovići' završen", stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙