FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GEOSS će pomoći i zemljama u razvoju

BRUXELLES, , 16. veljače 2005. (Hina) - Globalni sustav svih sustavamotrenja - GEOSS (Global System of Systems), koji će u Bruxellesu natrećem summitu meteoroloških motriteljskih sustava planeta Zemljepostati "operativan" prihvaćanjem desetogodišnjeg plana provedbe,pomoći će i zemljama u razvoju, objavili su u srijedu sudionici skupa.
BRUXELLES, , 16. veljače 2005. (Hina) - Globalni sustav svih sustava motrenja - GEOSS (Global System of Systems), koji će u Bruxellesu na trećem summitu meteoroloških motriteljskih sustava planeta Zemlje postati "operativan" prihvaćanjem desetogodišnjeg plana provedbe, pomoći će i zemljama u razvoju, objavili su u srijedu sudionici skupa.

Naime, u radu summita koji se prvi put održava na europskom tlu u organizacjii Europske komisije i Europske svemirske agencije (ESA) sudjeluju visoki predstavnici oko 60 država Svijeta, među kojima i zemalja u razvoju, te 40 međunarodnih organizacija iz Europske unije.

U stvaranju temelja za GEOSS aktivno sudjeluje i Hrvatska kao članica Geoskupine (Group of the Earth Obeservation), a na čelu hrvatskoga izaslanstva je ravnatelj Državnog meteorološkga zavoda Ivan Čačić.

Nakon završetka prvoga dijela skupa održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici nekoliko zemalja sudionica današnji skup ocijenili povijesnim i stvarnim početkom globalne suradnje na razumijevanju procesa složenog sustava planeta Zemlje.

Predstavnici razvijenih zemalja svijeta poput SAD i Japana, kao i njihovi kolege iz Indonezije i Južnoafričke Republike ,suglasili su se da je riječ o suradnji koja će svima donijeti boljitak. Naime, cijeli skup obilježili su nedavni tragični događaji u Aziji, koji su kako se često moglo čuti, pokazali da globalna suradnja nema alternativu.

Tako je primjerice, indonezijski ministar istraživanja i tehnologije Kusmayanto Kadiman na konferenciji rekao kako će GEOSS na prvom mjestu pridonijeti bržem upozoravanju da bi se mogle spriječiti katastrofalne posljedice prirodnih nesreća kao što je ona koja je u prosincu prošle godine zadesila više azijskih zemalja, među kojima i Indoneziju.

S druge pak, strane, predstavnik japanskoga Ministarstva obrazovanja kulture, znanosti i tehnologije Toshio Kojima smatra da će visoka japanska tehnologija utemeljena na iskustvu brojnih prirodnih nesreća i katastrofa kojima je bila izložena ta zemlja, koristiti i zemljama u razvoju.

Direktor Odjela za istraživanje Europske komisije Achilleas Mitsos istaknuo je, pak, da su sve zemlje Svijeta pozvane da aktivno sudjeluju u izgradnji i provođenju GEOSS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙