FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Tri četvrtine sunita neće glasovati

WASHINGTON, 29. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Tri četvrtine iračkihsunita neće u nedjelju glasovati na prvim izborima nakon pada režimaSadama Huseina a velika većina sunita i šijita priželjkuje što bržiodlazak američkih vojnika, pogotovo nakon što se oformi izabranavlada, doznaje se u subotu iz rezultata ankete koju je proveo američkiinstitut Zogby International za televiziju iz Abu Dabija.
WASHINGTON, 29. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Tri četvrtine iračkih sunita neće u nedjelju glasovati na prvim izborima nakon pada režima Sadama Huseina a velika većina sunita i šijita priželjkuje što brži odlazak američkih vojnika, pogotovo nakon što se oformi izabrana vlada, doznaje se u subotu iz rezultata ankete koju je proveo američki institut Zogby International za televiziju iz Abu Dabija.

Prema anketi, 76 posto sunita je izjavilo da neće glasovati, dok je 80 posto šijita i 57 posto Kurda izjavilo da će se "najvjerojatnije ili sigurno pojaviti na biralištima". Trenutni odlazak američkih snaga, ili njihovo napuštanje zemlje odmah nakon formiranja izabrane vlade priželjkuje 82 posto sunita i 69 posto šijita. Među iračkim stanovništvom tek Kurdi smatraju da će SAD u idućih pet godina pomoći Iraku, dok 49 posto šijita i 64 posto sunita misli suprotno.

I dok 84 posto šijita i 64 posto Kurda želi da se izbori održe kako je i predviđeno, 62 posto sunita je za odgodu izbora.

I na kraju, anketa pokazuje da tek 34 posto Iračana podržava osnivanje islamske države.

Anketom je bilo obuhvaćeno 805 Iračana u razdoblju između 19. i 23. siječnja u Bagdadu, Hilli, Kerbali i Kirkuku, te u pokrajinama Diala i al-Anbar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙