FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o poništenju prvog natječaja za trećega mobilnog operatera

ZAGREB, 3. veljače 2004.(Hina) - Saborska oporba poduprla je danasprijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditiokolnosti poništenja prvog natječaja za dodjelu koncesije trećemmobilnom operateru u Hrvatskoj.
ZAGREB, 3. veljače 2004.(Hina) - Saborska oporba poduprla je danas prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi okolnosti poništenja prvog natječaja za dodjelu koncesije trećem mobilnom operateru u Hrvatskoj.

Oporba naglašava da bi povjerenstvo trebalo istražiti tko je u Vladi odobrio suradnju državnih tvrtaka Ine, "Končara" i HEP-a s francuskom tvrtkom "Match Telecomom", koja je, kako se pokazalo, krivotvorila bankovno jamstvo za 32 milijuna eura, koliko je traženo po uvjetima natječaja.

Oporbenjaci smatraju i da treba ispitati ulogu Vijeća Agencije za telekomunikacije i same Agencije u tome, jer je Vijeće, smatraju, pokušalo pogodovati "Match Telecomu", produljujući natječajne rokove i odbacujući jedinu valjanu ponudu hrvatsko-švedskog konzorcija "Treća sreća".

"Riječ je o kriminalnoj aferi u koju je upleten čitav niz direktora državnih tvrtaka i nitko u ovoj zemlji ne može povjerovati da se to dogodilo bez znanja Vlade i najvećih državnih dužnosnika", kazao je Radimir Čačić u ime desetine zastupnika koji predlažu osnivanje tog povjerenstva. Ocijenio je da je riječ o "mafijaškom poslu na najvišoj razini".

Čačić je ustvrdio i da su Vlada i ministar prometa Božidar Kalmeta od početka znali da je "Match Telecom" fiktivna tvrtka za koju nitko u telekomunikacijskom svijetu nije čuo. "Znali su i tko je Bruno Marchisio i da je riječ o svjetskom hohštapleru", ustvrdio je Čačić.

Da je u pokušaj namještanja i poništenje prvog natječaja upletena Vlada, smatra i HSS-ovac Luka Roić, koji je ministra Kalmetu upitao "što znači kad Ministarstvo za samo jednog operatera piše pravilnik koji izlazi u "Narodnim novinama'".

Roić upozorava da je upletenost Ine, HEP-a i "Končara" u tu aferu poljuljala međunarodni ugled tih tvrtaka, za što, kaže, netko mora odgovarati.

U to je uvjeren i Nenad Stazić (SDP), koji smatra da se "krivce mora determinirati, isključiti ih iz politike i onemogućiti da bilo kada i o bilo čemu odlučuju".

Osnivanju povjerenstva protivi se Klub HSLS/DC-a, koji "ne želi da se ovaj visoki dom pretvori u istražiteljsko središte", te HDZ, koji smatra da je istraga nepotrebna, jer su se okolnosti promijenile kad je "Trećoj sreći" u ponovljenu natječaju dodijeljena koncesija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙