FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijh vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijh vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je nakanu Vlade da kroz predložene izmjene Zakona o poticanju ulaganja unaprijedi sustav poticajnih mjera kako bi poticaje moglo koristiti više tvrtki koje se bave proizvodnjom. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić kazao je da je Vladu na izmjene ponukalo nezadovoljstvo rezultatima važećeg Zakona, koji je 'donio' investicije od tek 2,4 milijarde kuna kroz 32 novoosnovane tvrtke, u kojima je zaposleno 5.616 osoba. Nezadovoljstvo Vlade, kaže, leži i u podacima da je čak 60 posto investicija otpalo na trgovački sektor, a 90 posto svih investicija završilo je u Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vlada stoga izmjenama predlaže da poticajne mjere mogu koristiti samo one tvrtke koje u strukturi ukupnog prihoda imaju pretežiti dio od prerađivačkih, proizvodno-prerađivačkih i drugih proizvodnih aktivnosti.

ZAGREB - Ubrzanje privatizacije, prilagodba gospodarstva uvjetima EU, neke su od zadaća koje si postavlja novi potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec. Svjestan sam izazova koji stoje pred hrvatskim gospodarstvom, izjavio je Polančec novinarima nakon sjednice Vlade. Novi ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavljuje da će nastaviti reforma zdravstvenog sustava, politiku uvođenja financijskog reda, ali i porasta njegove učinkovitosti, a njegovo će ministarstvo nastaviti strogu kontrolu financijskog poslovanja. Približavanje EU, euroatlanske integracije, ostaju temeljni prioriteti vanjske politike, najavila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović. No, dodala je, puna pozornost posvetit će se bilateralnim odnosima s članicama EU, SAD-om, Kinom, Rusijom, susjedima.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske predložio je danas da se hrvatski umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u BiH i SiCG preuzmu u hrvatski mirovinski sustav, kako bi se popravio njihov katastrofalan materijalni položaj. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje trebao bi preuzeti u svoje fondove 21.521 umirovljenika suzbiti kršenja ugovora i diskriminaciju koje provode mirovinski fondovi iz BiH i SiCG, istaknuo je potpredsjednik sindikata Ivan Nahtigal na konferenciji za novinare. Umirovljenici, koji su mirovinu ostvarili u SiCG primaju prosječno 915 kuna, umirovljenici iz Federacije BiH 788 kuna, a oni iz RS samo 593 kune. Istodobno, prosječne mirovine koje HZMO isplaćuje u SiCG dva su puta veće od mirovina koje stižu iz te države, u Federaciju BiH 2,3 puta veće, a u RS čak tri puta veće.

ZAGREB - Saborski Klub IDS-a danas je u saborsku proceduru uputio Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o antifašizmu kojoj je cilj progovoriti o temeljnim vrijednostima antifašizma, te izjednačiti prava boraca NOB-a s onima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. IDS je deklaraciju u Sabor uputio na zahtjev Saveza antifašističkih boraca, a, kaže Kajin, ponukan događajima u susjednim zemljama i na hrvatskoj političkoj pozornici. Deklaracijom bi se, prihvati li je Sabor, Ministarstvo znanosti i obrazovanja obvezalo da u školske udžbenike ugradi relevantnu istinu o borbi Hrvata i drugih naroda u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, te bi se zaštitili i obnovili svi antifašistički spomenici.

ZAGREB - Uz paušale, koje plaćaju vlasnici vikendica i nautičari na stalnom vezu, Vlada je danas predložila i uvođenje paušala za privatne iznajmljivače soba i apartmana. Njih je u Hrvatskoj registriano oko 50 tisuća, a imaju oko 340 tisuća kreveta, što čini 40 posto ukupnih smještajnih kapaciteta. Problem je, međutim, što njih 10 do 30 posto ne plaća boravišnu pristojbu, ne prijavljuje goste, te praktično radi na crno, upozorio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi, sam će iznos pristojbe ovisiti o tomu je li riječ o gradu ili općini na moru, ili na područjima posebne državne skrbi ili slično. Tako će se npr. u Rijeci, Splitu ili Biogradu na moru godišnje po jednom krevetu plaćati 300 kuna pristojbe, te još 300 kuna poreza, odnosno ukupno 600 kuna.

ZAGREB - U Hrvatskom saboru od danas djeluje novi klub zastupnika, onaj HSLS/LS/DC-a, u radu kojega će ubuduće sudjelovati i LS-ov zastupnik Zlatko Kramarić, a sve u cilju objedinjavanja liberalne političke opcije. "Počinjemo vježbati liberalni suživot, a cilj je jedna liberalna stranka", kazala je na konferenciji za novinare potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, istaknuvši da su u tijeku pregovori s LS-om koji bi, uspiju li se stranke dogovoriti, trebali rezultirati stvaranjem jedne liberalne stranke. Da se LS sve više približava HSLS-u potvrdio je i sam Kramarić, istaknuvši da ni jedno tijelo LS-a nikada nije imalo animozitet prema HSLS-u.

ZAGREB - Sedam posto dionica HT-a (sada T-com), Vlada je danas prenijela u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji. Dionice su, sukladno zakonu, Fondu prenijete bez naknade. U roku šest mjeseci svaki bi branitelj, član Fonda na kućnu adresu trebao dobiti obavijest o veličini udjela koji ima, najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako je to još jedan korak Vladine politike da se vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima. HT-ove dionice nisu do sada bile prenijete braniteljima, jer za to nije bilo uvjeta, a i posljednji su uvjeti stvoreni izborom društva za upravljanje Fondom, istaknuto je na Vladi.

ZAGREB - Hrvatska u reformi strukovnog obrazovanja prednjači pred zemljama jugoistočne Europe koje nisu kandidati za ulazak u EU, no zaostaje za zemljama koje su te reforme počele prije 15 godina, izjavila je Evelyn Viertel iz Odjela za proširenje i jugoistočnu Europu European Training Foundationa (ETF) na konferenciji za novinare uoči dvodnevne međunarodne Konferencije o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u jugoistočnoj Europi. U EU je 25 različitih modela strukovnog obrazovanja i ETF drži da svaka zemlja treba imati svoj model, izrađen prema tradiciji, gospodarstvu i nacionalnom korpusu te usklađen s EU-om, istaknuo je voditelj Odjela za proširenje i jugoistočnu Europu ETF-a Arjen Vos.

ZAGREB - Sindikat usluga Uni-Cro i Sindikat radnika tvrtke Eurest Hrvatska upozorili su danas da bi 657 radnika koji su 2002. godine izdvojeni iz T-HT-a u Eurest moglo ostati bez posla jer T-HT ne poštuje ugovorene obveze prema toj tvrtki. Izdvajanjem radnika netemeljnih djelatnosti iz T-HT-a u druge tvrtke dogovorena su prava za radnike iz kolektivnog ugovora u iduće tri godine, zabrana proglašenja viška radnika idućih pet godina i pravo na prvenstvo u obavljanju posla u narednih osam godina. Dopredsjednik Sindikata usluga Josip Pupić upozorio je na konferenciji za novinare da T-HT ne poštuje obveze prema Eurestu pa je ta tvrtka koja se bavi ugostiteljskim poslovima i čišćenjem završila 2004. s gubitkom od 13 milijuna kuna.

ZAGREB - Odjel za plastičnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava dobio je akreditaciju Europske udruge za plastičnu kirurgiju za edukaciju liječnika na specijalizaciji, čime je postao prvo medicinsko središte izvan zemalja Europske unije za edukaciju s tog područja medicine koje radi po EU-ovim standardima. Pročelnik odjela Zdenko Stanec izjavio je da će odsad na specijalizaciju iz plastične kirurgije u Zagreb moći doći liječnici iz drugih europskih zemalja, za što postoji interes. To će ujedno otvoriti mogućnost razmjene i povoljnijih uvjeta boravka našim liječnicima u tim zemljama. Pozitivnu ocjenu za rad odjela dao je glavni tajnik Europske udruge za plastičnu kirurgiju Jon Edberg, koji je proteklih dana ocjenjivao prostorne i medicinske uvjete na odjelu, kvalitetu rada liječnika te mogućnosti boravka liječnika na specijalizaciji iz drugih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙