FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi zastupnika o vojnoj suradnji sa sad-om

ZAGREB,2. veljače(Hina) - Klubovi zastupnika HSP-a, IDS-a i HNS-a/PGS-ausprotivili su se danas ratifikaciji Memoranduma o vojnoj suradnji sSAD-om, koji bi američkoj vojsci omogućio korištenje hrvatskogazračnog prostora, vojnih poligona te pomorskih luka i objekata, apodršku ratifikaciji najavili su klubovi HDZ-a i HSS-a.
ZAGREB,2. veljače(Hina) - Klubovi zastupnika HSP-a, IDS-a i HNS-a/PGS-a usprotivili su se danas ratifikaciji Memoranduma o vojnoj suradnji s SAD-om, koji bi američkoj vojsci omogućio korištenje hrvatskoga zračnog prostora, vojnih poligona te pomorskih luka i objekata, a podršku ratifikaciji najavili su klubovi HDZ-a i HSS-a.

Klubovima koji su protiv ratifikacije posebno su zasmetala rješenja koja američkoj vojsci omogućavaju upotrebu vojnih i civilnih objekata u Hrvatskoj bez naknade, kao i uvoz opreme za vojne vježbe bez plaćanja carinskih pristojbi.

Damiru Kajinu (IDS) prihvatljivo je da se prava na naknadu odrekne država, ali smatra da bi se naknada morala platiti jedinicama lokalne samouprave na čijem će području vježbati američki vojnici.

"Nejasno je što će se dogoditi ako u tim vojnim vježbama dođe do oštećenja komunalne infrastrukture i tko će to platiti", upozorio je Kajin.

Posebno mu smeta što Ministarstvo obrane i Vlada u pripremi Memoranduma nisu konzultirali Predsjednika RH i Glavni stožer Oružanih snaga, a osudio je i ponašanje ministra obrane Berislava Rončevića, koji se u izbornoj kampanji "šalio na račun Predsjednika Republike".

Kajin je napomenuo je da njegovo protivljenje ratifikaciji Memoranduma ne znači i da je protiv SAD-a, ali je američku politiku prema Iraku ocijenio "agresijom koja šteti čitavom civiliziranom svijetu".

Kajinovu tvrdnju da će predloženi Memorandum dodatno marginalizirati Sabor, budući da ne predviđa da se o svakom ulasku američke vojske unutar Hrvatske odlučuje u parlamentu, odbacio je ministar Rončević.

Istaknuo je da je riječ o dokumentu koji regulira odnose nakon ulaska američke vojske unutar granica Hrvatske, a da će o svakom ulasku Sabor odlučivati posebno.

Pero Kovačević (HSP) smatra pak da Memorandum američkim vojnicima daje "sramotno visoku razinu prava, kakvu nisu uspjeli iskamčiti od nijedne članice NATO-a".

"Indijansko pleme Crna noga 1865. je s SAD-om potpisalo kvalitetniji sporazum o vojnoj suradnji, jer im je omogućavao barem naknadu štete i vojnu zaštitu", kazao je Kovačević.

Predloženi sporazum podržao je Klub HDZ-a, a načelno ga podržavaju i HSS-ovci, koji smatraju da je to korak dalje u približavanju Hrvatske NATO savezu.

Ante Markov (HSS) ocijenio je da bi do drugog čitanja trebalo precizirati neke odredbe Memoranduma, kako bi se bolje zaštitilo hrvatske interese.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙