FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. Pusić: Premijer treba biti i šef diplomacije

ZAGREB,16. veljače(Hina) - HNS-ova zastupnica Vesna Pusić ocijenila jedanas da bi u hrvatskim prilikama najbolje rješenje bilo da premijerbude i šef diplomacije.
ZAGREB,16. veljače(Hina) - HNS-ova zastupnica Vesna Pusić ocijenila je danas da bi u hrvatskim prilikama najbolje rješenje bilo da premijer bude i šef diplomacije.

U našim uvjetima, možda bi, najbolje bilo da predsjednik Vlade preuzme i vanjske poslove, kao što je to slučaj u Luxembourgu, rekla je Pusić u saborskoj raspravi o Vladinu prijedlogu da se spoje ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

U tim okolnostima i HNS bi, dodaje, možda, bio u napasti podržati predloženi zakon.

Pusić, naime, glavni problem vidi u činjenici što Vlada nema ljudi koji bi znali i mogli biti uspješni ministri vanjskih poslova.

Vladinu nakanu da u jedinstveno ministarstvo spoji vanjske poslove i europske integracije saborska je oporba ocijenila pogrešnom.

SDP spajanje pripisuje lošoj kadrovskoj politici HDZ-ove Vlade, Milanka Opačić tvrdi kako je u zadnje vrijeme puno osoba odbilo biti u Vladi, što, kaže, potvrđuje da Vlada gubi na vjerodostojnosti.

Zlatko Tomčić (HSS) drži da će spajanje ministarstava uputiti lošu poruku EU, koja je, kaže, podržavala posebno ministarstvo zaduženo za poslove euro-integracija, ali i hrvatskoj javnosti u kojoj raste euroskepticizam.

HDZ je, smatra Tomčić, o svojoj nakani trebao konzultirati oporbu, a sada bi taj prijedlog, kaže, mogao narušiti harmoniju između parlamentarnih stranaka oko približavanja Hrvatske EU.

Ne sporeći Vladi pravo na kadroviranje, Damir Kajin (IDS) smatra da bi najbolje bilo da sve ostane kako je sada, odnosno da se vanjska politika prepusti MVP-u, a usklađivanje zakonodavstva i djelovanje prema javnosti Ministarstvu europskih integracija.

Vladin prijedlog podržali su HSLS i HSP koji tumači da je taj prijedlog na tragu njihova ranijeg prijedloga.

Pero Kovačević pritom je ustvrdio da je vrijeme da se osnuje ministarstvo za zaštitu nacionalne sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙