FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ernestinovo: restauriraju se skulpture vraćene iz SICG

ERNESTINOVO,16. veljače(Hina) - U ernestinovačkoj Galeriji "PetraSmajića" restauriraju se drvene skulpture koje su potkraj prošlegodine vraćene iz Srbije i Crne Gore u sklopu suradnje državnih tijeladviju država.
ERNESTINOVO,16. veljače(Hina) - U ernestinovačkoj Galeriji "Petra Smajića" restauriraju se drvene skulpture koje su potkraj prošle godine vraćene iz Srbije i Crne Gore u sklopu suradnje državnih tijela dviju država.

Po riječima Mate Tijardovića, predsjednika Likovne udruge "Petra Smajića" i jednog od osnivača kolonije u sklopu koje djeluje i Galerija, iz Apatina je vraćeno 38 drvenih skulputura ukradenih u tijeku Domovinskog rata, od "kojih je na svu sreću samo pet oštećeno, a ostale su dobro očuvane".

Dodao je kako "zahvaljuje djelatnicima 'Banje Junaković' kod Apatina gdje su skulpture bile smještene jer su se brinule za njih".

Među vraćenim drvenim skulputama nalaze se posebno vrijedna tri rada: jedno osnivača ernestinovačke Likovne kolonije Petra Smajića i dva rada Mate Tijardovića "Djed i unuk" izrađena na prvoj koloniji prije 30 godina, te "Mlinar" iz druge kolonije.

Osim skulptura što su 1998. vraćene iz Erduta, gdje su također bile smještene opljačkane hrvatske umjetnine cijelo vrijeme Domovinskog rata, s novovraćenih 38 drvenih skulptura, u fundusu Galerije "Petra Smajića" sada je oko 250 skulptura i slika, kazao je Tijardović.

Prije Domovinskog rata u fundusu je bilo oko 600 umjetnina. Iz Erduta je vraćeno 40 skulptura, "ali, na žalost, tek 15 u dobru stanju, a ostale su nepovratno uništene", istaknuo je Tijardović.

Dodao je kako je u pripremi stalan postav ernestinovačkih umjetnina u Galeriji te da se otvorenje očekuje uoči Uskrsa ove godine. "Ministar kulture Biškupić pokazao je veliko zanimanje za tu izložbu", rekao je Tijardović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙