FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba žestoko protiv izmjena Zakona o pošti

ZAGREB,16. veljače(Hina) - Saborska oporba žestoko se danas usprotivilapredloženim izmjenama Zakona o pošti, optužujući Vladu da produljenjemmonopola Hrvatskih pošta (HP) na sve univerzalne poštanske pošiljke do100 grama i odustajanjem od donošenja posebnog zakona o kurirskimuslugama krši hrvatske i europske zakonske regulative.
ZAGREB,16. veljače(Hina) - Saborska oporba žestoko se danas usprotivila predloženim izmjenama Zakona o pošti, optužujući Vladu da produljenjem monopola Hrvatskih pošta (HP) na sve univerzalne poštanske pošiljke do 100 grama i odustajanjem od donošenja posebnog zakona o kurirskim uslugama krši hrvatske i europske zakonske regulative.

Oporba je u raspravi prozvala Vladu da predlaže restriktivne, monopolističke zakone koji se protive odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te sporazuma s WTO-om, ali i hrvatskim zakonima kojima se jamči ravnopravan položaj na tržištu.

Oporbeni klubovi smatraju da se HP-u ne smije omogućiti monopol na sve pošiljke do 100 grama, ističući da države EU rezerviranim pošiljkama smatraju samo individualne pošiljke, razglednice i dopisnice.

"Predložene izmjene nemaju veze sa zdravom pameću, ni s hrvatskom i europskom zakonskom regulativom", rekao je Srećko Ferenčak (HNS).

Vladu i HDZ, koji podržava predložene izmjene, optužio je da, osim kršenja SSP-a i sporazuma s WTO-om, krši i obvezu prema Saboru, odnosno zaključak da izradi poseban zakon koji bi regulirao kurirske usluge.

Tonči Tadić (HSP) istaknuo je da sve države EU razlikuju poštanske od kurirskih usluga, pojašnjavajući da se kurirske usluge odnose na prikupljanje, prijenos i dostavu pošiljaka isključivo na adresu primatelja, zbog čega se, tvrdi, ne mogu poistovjećivati s drugim poštanskim uslugama.

"Kurirske usluge nisu univerzalne usluge i ne mogu biti rezervirane", naglasio je Tadić, također prozivajući Vladu da osiguranjem povlaštenog položaja HP-u onemogućava liberalizaciju poštanskog tržišta, kao jednog od uvjeta ulaska Hrvatske u EU.

"Ovim izmjenama Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka tjera zastupnike da ne poštuju zakone koje su sami donijeli, te poručuje građanima da ako mi ne poštujemo zakone, ne moraju ni oni", kazala je Doroteja Pešić-Bukovac (IDS).

Vladin prijedlog branio je Josip Đakić (HDZ), tvrdeći da se njime konačno uvodi reda u područje poštanskih usluga.

Istaknuo je da HP ima obvezu obavljati sve univerzalne poštanske usluge na cijelom području Hrvatske, dok se kurirske tvrtke mogu opredijeliti samo na ona područja koja im jamče profit, zbog čega se, kaže, HP-u mora osigurati poslovanje rezerviranim pošiljkama.

Đakić je podržao mišljenje Vlade da bi potpuna liberalizacija univerzalnih usluga mogla dovesti do zapostavljanja ruralnih područja (posebno otoka) koja bi, zbog neisplativosti, mogla ostati bez poštanskih usluga.

Državni tajnik u Ministarstvu Dražen Breglec rekao je da nikada nije čuo toliko netočnosti i paušalnih ocjena u saborskoj raspravi, prozivajući oporbene zastupnike da nisu spomenuli ni jednu zakonsku odredbu koja bi bila stroža ili protivna direktivama EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙