FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro cjepivo protiv raka grlića maternice

LONDON, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cjepivo protiv raka grlićamaternice moglo bi se za nekoliko godina naći na tržištu, objavili subritanski znanstvenici.
LONDON, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cjepivo protiv raka grlića maternice moglo bi se za nekoliko godina naći na tržištu, objavili su britanski znanstvenici.

Stručnjaci ispituju nekoliko cjepiva za različite tipove raka, no najdalje se stiglo s cjepivom koje štiti žene od humanog papilomavirusa (HPV), povezanog s više od 70 posto svih slučajeva raka cerviksa.

"Vjerujem da će se cjepivo protiv HPV-a pojaviti za nekoliko godina", rekla je Anna Szarewski, klinički savjetnik na britanskom Institutu za preventivne bolesti Wolfson.

Po njezinim riječima, optimizam se temelji na rezultatima testiranja dvije vrste cjepiva od dva velika proizvođača, GlaxoSmithKlinea i Mercka.

HPV se prenosi spolnim odnosom. Više od 75 posto žena se tijekom života zarazi tim virusom, a infekcije traju kratko i često su bez simptoma.

No, kod nekih žena ta infekcija može prerasti u rak grlića maternice, jedan od najčešćih tipova te maligne bolesti u žena. Od raka cerviksa svake godine oboli oko 470.000 žena diljem svijeta, a podlegne mu njih 230.00, najviše u zemljama u razvoju.

Postoji više od 100 tipova HPV virusa, a s rakom cerviksa najčešće su povezani tip 16 i 18.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙