FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren summit Afričke unije

ABUJA, 30. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Četvrti summit Afričke unije(AU) otvoren je u nedjelju u Abuji uz sudjelovanje predstavnika 53zemlje koji će prvenstveno raspravljati o ratovima koji razdiru tajkontinent i bolestima poput AIDS-a, malarije ili dječje paralize.
ABUJA, 30. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Četvrti summit Afričke unije (AU) otvoren je u nedjelju u Abuji uz sudjelovanje predstavnika 53 zemlje koji će prvenstveno raspravljati o ratovima koji razdiru taj kontinent i bolestima poput AIDS-a, malarije ili dječje paralize.

Na samom početku summita glavni tajnik UN-a Kofi Annan je afričke čelnike upozorio da, pet godina nakon što su se obvezali poduzeti mjere za suzbijanje siromaštva i smrtonosnih bolesti, može samo zaključiti da nije baš puno učinjeno.

Šefovi afričkih država i vlada trebali bi na ovom summitu izaći s prijedlozima riješavanja sukoba u Obali bjelokosti, DR Kongu, Sudanu i Somaliji, a na dnevnom redu rasprava naći će se i Novo partnerstvo za razvoj u Africi (Nepad).

Bolesti i siromaštvo dodatno su se razbuktali u Kongu, Liberiji i Sudanu, gdje bjesne ratovi, no čak i u Nigeriji, koja je relativno stabilna i ostvaruje prihode od prodaje nafte, jedva da je vidljiv ikakav napredak na području smanjenja mortaliteta djece i opismenjavanja.

U subsaharskom području Afrike pola stanovništva živi s manje od jednog dolara po danu, jedno od petero djece umre prije pete godine a trećina stanovništva gladuje, pokazuju statistike UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙