FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Sanader u subotu putuje u službeni posjet Jordanu

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderotputovat će u subotu u višednevni službeni posjet Jordanu, a unjegovoj pratnji bit će i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika,priopćila je u utorak Vlada RH.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader otputovat će u subotu u višednevni službeni posjet Jordanu, a u njegovoj pratnji bit će i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika, priopćila je u utorak Vlada RH.

Sanader će boraviti u službenom posjetu Hašemitskoj Kraljevini Jordan 19., 20. i 21. veljače, gdje će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom jordanske vlade Faisalom al-Fayezom i kraljem Abdulahom II.

Tijekom posjeta održat će se i niz susreta gospodarstvenika obiju zemalja kako bi se unaprijedila gospodarska suradnja Hrvatske i Jordana budući da je sada vanjsko-trgovinska razmjena dviju zemalja vrlo skromna, a ima dosta prostora za njezino povećanje.

Jordanski premijer al-Fayez boravio je u višednevnom službenom posjetu Hrvatskoj zajedno s brojnim izaslanstvom jordanskih poslovnih ljudi u kolovozu prošle godine. Tijekom posjeta razgovarao je s visokim hrvatskim dužnosnicima o daljnjem razvoju odnosa između Hrvatske i Jordana, a tada je iskazan i obostrani interes da upravo Jordan bude odskočna daska za plasiranje hrvatskih proizvoda u treće zemlje, posebice na Bliskom istoku.

Al-Fayez i Sanader na svom su sastanku u Zagrebu razmatrali promicanje odnosa između dviju zemalja, posebice na području trgovine i gospodarstva. Nakon susreta dvojica su premijera održala zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su rekli da Hrvatska nudi Jordanu ulaz na tržište srednje, no također istočne i zapadne Europe kroz luku Rijeka, te da postoji i inicijativa da luke Rijeka i Akaba potpišu sporazum o suradnji.

To je jedan od niza mogućih projekata u interesu obiju zemalja kojima bi se produbila i poboljšala gospodarska suradnja, a koji će dobiti punu potporu i poticaj Vlade, rekao je tada premijer Sanader.

U sklopu prošlogodišnjeg posjeta jordanskog premijera, Vlada RH i vlada Hašemitske Kraljevine Jordan potpisale su Ugovor o suradnji na području znanosti i tehnologije.

Hrvatska i Jordan također su potpisali Protokol o osnivanju hrvatsko-jordanskog poslovnog vijeća. Cilj protokola, na koji su svoje potpise stavili predsjednik HGK Nadan Vidošević i predsjednik Jordanske trgovinske komore Haydar Murad u nazočnosti premijera dviju zemalja, jest omogućiti promicanje i širenje gospodarske suradnje.

U Jordanu bi tijekom Sanaderova boravka trebao biti održan novi susret gospodarstvenika obiju zemalja, a Banski dvori na tom sastanku očekuju i konkretizaciju poslovnih dogovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙