FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder želi na sljedećem summitu izložiti svoju reformu NATO-a

BERLIN, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Njemački kancelar GerhardSchroeder kani izložiti svoje prijedloge o reformi NATO-a na susretusaveza na vrhu 22. veljače u Bruxellesu, priopćio je u ponedjeljakzamjenik službenog predstavnika njemačke vlade Thomas Steg.
BERLIN, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder kani izložiti svoje prijedloge o reformi NATO-a na susretu saveza na vrhu 22. veljače u Bruxellesu, priopćio je u ponedjeljak zamjenik službenog predstavnika njemačke vlade Thomas Steg.

Schroeder koji je bio odsutan zbog gripe, ali je njegov govor pročitao ministar obrane Peter Struck, izazvao je u subotu buru zbog zalaganja za temeljitu obnovu ustroja prekoatlantske suradnje koju ponajprije simbolizira NATO.

Schroeder je htio dati "poticaj" i "prvi signal" na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, dodao je Steg na konferenciji njemačke vlade koje se održava triput u tjednu. Na muenchenskoj konferenciji koja se svake godine održava u veljači sudjeluje svjetska elita s područja obrane.

"Prijedlog je došao u pravi čas", kazao je Steg, dodavši da je izazvao veliko zanimanje. Na susretu na vrhu u Bruxellesu očekuje se dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Po Schroederovu mišljenju, dijalog o sigurnosti između SAD-a i Europske unije "u sadašnjem obliku ne zadovoljava ni zbog sve veće važnosti Unije ni zbog novih zahtjeva za prekoatlantsku suradnju".

Njemački je tisak u ponedjeljak kritizirao Schroederove prijedloge ocijenivši da se Struck loše pripremio za pitanja koja je potaknuo govor. "Schroeder zbunjuje partnere u NATO-u", naslov je u konzervativnom časopisu Die Welt, u kojemu kancelara optužuju da ponovno kvari njemačko-američke odnose koji su na najnižoj razini otkako je počeo rat u Iraku.

"Kancelar izaziva ljutnju u NATO-u, premda samo želi pomoći Savezu", piše pak dnevni list lijevog centra Sueddeutsche Zeitung.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙