FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muenchen: Schroeder uzburkao duhove i pozvao na modernizaciju NATO-a

MUENCHEN , 12. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar GerhardSchroeder u subotu je pokvario opće raspoloženje sudionika međunarodnekonferenciji o sigurnosti u Muenchenu, poručivši prisutnima kako je56-godišnji savez pregazilo vrijeme te da bi ga trebalomodernizirati.
MUENCHEN , 12. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u subotu je pokvario opće raspoloženje sudionika međunarodne konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, poručivši prisutnima kako je 56-godišnji savez pregazilo vrijeme te da bi ga trebalo modernizirati.

Na taj komentar, kojeg je zbog Schroederove gripe pročitao njemački ministar obrane Peter Stuck, oštro je odgovorio glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, a brzo je reagirao i američki ministar obrane Donald Rumsfeld kazavši kako 26-člana institucija radi vrlo dobro.

Schroeder je u svojem govoru pozvao na nov početak u odnosima između SAD-a i EU-a te ocijenio kako su završetak Hladnog rata i pretvaranje Indije i Kine u ekonomske sile izmijenili svijet.

"Mislim da bi transatlantsko partnerstvo moralo razmisliti o određenim izmjenama. Iskreno govoreći, smatram da ono ni sada ne radi dovoljno", kaže se u Schroederovu govoru. Aludirajući na nedavno osnovano povjerenstvo koje je iznijelo prijedloge o reformama Ujedinjenih naroda, Schroeder je sugerirao okupljanje sličnog tima vrhunskih stručnjaka koji bi dali konkretne prijedloge o modernizaciji NATO-a do 2006.

Njemački je kancelar svoju zamisao iznio nadajući se da bi se o tome pitanju moglo raspravljati na summitu NATO-a 22. veljače u Bruxellesu, no Hoop Scheffer je tu mogućnost odlučno odbacio.

"NATO funkcionira sasvim dobro i nema nikakve potrebe za timom stručnjaka koji bi pravio analize ili nas savjetovao o onomu što bismo trebali raditi", rekao je novinarima na marginama konferencije Hoop Scheffer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙