FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder predlaže reformu prekoatlantskih odnosa

MUENCHEN, 12. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar GerhardSchroeder u subotu je u Muenchenu na konferenciji o sigurnostipredložio osnivanje odbora neovisnih stručnjaka za dubinsku reformuprekoatlantskih odnosa.
MUENCHEN, 12. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder u subotu je u Muenchenu na konferenciji o sigurnosti predložio osnivanje odbora neovisnih stručnjaka za dubinsku reformu prekoatlantskih odnosa.

Schroeder je u govoru, kojeg je zbog njegove gripe pročitao njegov ministar obrane Peter Struck, ocijenio da se Europljani i Amerikanci "moraju prilagoditi izazovima i promijenjenim uvjetima" današnjeg svijeta.

"Vlade Europske unije i Sjedinjenih država moraju osnovati odbor visokih neovisnih stručnjaka s obje strane Atlantika koji bi pridonio tom rješenju", rekao je.

"Ta skupina bi trebala podastrijeti izvješće šefovima država i vlada NATO-a do početka 2006. Na temelju tih analiza i ideja mogli bi se donijeti neophodni zaključci", predložio je kancelar.

Schroeder je pozvao američku administraciju da podrži europske diplomatske pokušaje u rješenju spora oko iranskog nuklearnog programa.

"Treba nadvladati masovnu izolaciju Irana. Iran će trajno odustati od svog nuklearnog programa samo ako njegovi legitimni sigurnosni i gospodarski interesi budu zajamčeni", drži njemački kancelar.

"Biti će potrebno s našim američkim partnerom i u dijalogu s regijom dugoročno razviti solidne sigurnosne strukture za područje Zaljeva", dodao je.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Njemačkoj, koja se snažno protivila napadu na Irak, američki ministar obrane Donald Rumsfeld istaknuo je vrijednost NATO saveza i napore brojnih zemlja koje se zajedno sa Sjedinjenim Državama bore protiv terorizma.

Rumsfeld je istaknuo da jedna država ne može sama pobijediti radikalne islamiste i njihove totalitarne ciljeve.

"Radikalni islamisti ne žele primirje s civiliziranim svijetom. Oni ne žele pregovarati o miru, nego totalitarnu vladavinu koju je George Orwel nazvao 'čizmom koja zauvijek gazi čovječanstvo'", rekao je Rumsfeld.

Po njegovim riječima, vojna i obavještajna suradnja dovela je do uhićenja tri četvrtine čelnika al Qaede.

No, dodao je da "više država treba pomoći Afganistancima i Iračanima da uvedu demokraciju tamo gdje su nekoć vladali tirani i gdje su se obučavali teroristi".

Američki ministar obrane govorio je u Muenchenu na Konferenciji o sigurnosti, istom skupu na kojemu se prije dvije godine oko Iraka oštro sukobio s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙