FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge za zaštitu životinja protiv eutanazije vukova iz "privatnih" zoo vrtova

RIJEKA,14. veljače 2005.(Hina) - Sedam hrvatskih udruga za zaštituživotinja danas se u priopćenju za javnost usprotivilo, kako navode,prijedlogu Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture da sezbog nedostatka hrane usmrti 10-ak vukova iz "privatnog" zoološkogvrta u Marinićima nedaleko od Rijeke.
RIJEKA,14. veljače 2005.(Hina) - Sedam hrvatskih udruga za zaštitu životinja danas se u priopćenju za javnost usprotivilo, kako navode, prijedlogu Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture da se zbog nedostatka hrane usmrti 10-ak vukova iz "privatnog" zoološkog vrta u Marinićima nedaleko od Rijeke.

Priopćenje potpisuju Liga za oslobođenje životinja i prirode i Društvo za zaštitu životinja u Rijeci, lovranski Lunjo i Maza, zagrebački Druga prilika, Društvo za zaštitu životinja i Društvo za zaštitu divljih životinja te pulski Snoppy.

"Hrvatska je u sklopu projekta Life dobila oko 1,2 milijuna eura za zaštitu vukova kao ugrožene vrste", stoji u priopćenju. Udruge navode da su vukovi ugrožena vrsta, da prijedlog o njihovoj eutanaziji nije logičan te da se tako ne zaštićuje priroda.

Smatraju da je "Ministarstvu vjerojatno lakše platiti nekoliko eutanazija nego napraviti prihvatilište za vukove s osiguranom skrbi, interpretacijskim centrom i stalnom poukom o vukovima." U udrugama drže da bi taj centar mogao poučavati o vukovima i zaštiti velikih predatora, postati turističkom atrakcijom i pokretačem ekoturizma u nerazvijenim područjima te poduprijeti povećanje brojnosti divljih životinja.

Također podsjećaju da u tzv. privatnim zoološkim vrtovima u Hrvatskoj pojedinci u nehumanim uvjetima drže zaštićene i ugrožene vrste velikih sisavaca, grabljivica i egzotičnih životinja te da se "o takvim slučajevima šuti jer je lakše okrenuti glavu nego ukloniti teškoće."

"Ugrožene životinjske vrste prirodna su baština Hrvatske, a Ministarstvo mjerodavno za njihovo očuvanje ide linijom manjeg otpora i predlaže njihovu eutanaziju", stoji na kraju priopćenja sedam hrvatskih udruga za zaštitu životinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙