FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završio znanstveni skup o zaštiti potrošača

OPATIJA,4. veljače 2005.(Hina) - Međunarodni znanstveni skup "Zaštitapotrošača i ulagatelja u europskom i hrvatskom pravu - Izazovimeđunarodnog tržišta roba i kapitala", na kojemu je sudjelovalo oko100 pravnih stručnjaka, predstavnika udruga, pravosuđa i Državnoginspektorata, završio je danas u Opatiji.
OPATIJA,4. veljače 2005.(Hina) - Međunarodni znanstveni skup "Zaštita potrošača i ulagatelja u europskom i hrvatskom pravu - Izazovi međunarodnog tržišta roba i kapitala", na kojemu je sudjelovalo oko 100 pravnih stručnjaka, predstavnika udruga, pravosuđa i Državnog inspektorata, završio je danas u Opatiji.

Na skupu je predstavljena je praksa Europskog suda za ljudska prava u području zaštite potrošača i zaštita potrošača u kontekstu slobode kretanja robe i jedinstvenog europskog tržišta. Razmatrane su i zakonske osnove za uređenje instituta udružne tužbe koju kao poseban instrument apstraktne zaštite potrošača mogu, na osnovi zakona, podnijeti udruge za zaštitu potrošača.

A upravo snažne udruge za zaštitu potrošača sredstvo su za ulazak u Europu, pri čemu je istaknuto kako ne bi bilo dobro prekomjerno osnivanje takvih udruga.

Hrvatski su predstavnici najavili da bi Sabor uskoro trebao usvojiti Nacionalni program zaštite potrošača za razdoblje 2005.-2006.

Dio stručnjaka ocjenjuje da hrvatski Zakon o zaštiti potrošača ima bitne nedostatke te naglašava da hrvatski potrošači još uvijek nemaju pravnu zaštitu jednog od najvažnijih instrumenata - naknade štete od neispravnog proizvoda bez obzira na krivnju.

Za veće uključenje potrošača u elektroničku trgovinu potrebno je otkloniti, ponekad i opravdano, nepovjerenje u takvo poslovanje. Pravni okvir za razvoj informacijskog društva određen je zakonima, a u skladu s razvojem informacijske tehnologije prilagođavat će se postojeće zakonske odredbe za elektroničko poslovanje, rečeno je.

Istaknuto je da je jedan od temeljnih ciljeva supervizije banaka i drugih financijskih ustanova upravo zaštita potrošača te razmatrano pitanje jesu li ulagatelji i potrošači financijskih usluga. Izloženi su temelji europskog prava zaštite potrošača financijskih usluga koje je određeno smjernicama za zaštitu ekonomskih interesa građana. Kao jedan od najvažnijih oblika zaštite ulagatelja na tržištu kapitala navedena je obveza izdavatelja vrijednosnih papira da izradi prospekt i dostavi ga na odobrenje Komisiji za vrijednosne papire.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙