FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U zagrebačkom HNK-u premijera opere "Tristan i Izolda"

ZAGREB, 12. veljače 2005. (Hina) - Romantična opere u tri čina "Tristani Izolda", skladatelja Richarda Wagnera, večeras je premijernoizvedena u Hrvatskom narodnom kazališt (HNK) u Zagrebu, poddirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka i u režiji njemačkog redateljaJochena Zoernera Erba.
ZAGREB, 12. veljače 2005. (Hina) - Romantična opere u tri čina "Tristan i Izolda", skladatelja Richarda Wagnera, večeras je premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazališt (HNK) u Zagrebu, pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka i u režiji njemačkog redatelja Jochena Zoernera Erba.

Veliki njemački skladatelj Wagner, za "Tristana i Izoldu" uzeo je predložak romana Gottfrieda von Strasburga.

Dramaturgija je povjerena također gostu iz Njemačke Kraftu-Eikeu Wredeu.

U ulozi Tristana nastupio je Patrick Raftery, Izoldu je tumačila Barbara Schneider Hofstetter, a uz zbor i orkestar HNK-a u ostalim ulogama nastupili su Neven Belamarić, Saša Ivaci, Zrinko Sočo, Zlatomira Nikolova, Tvrtko Stipić, Hrvoje Banaj i Ivo Gamulin.

Da bi publici što bolje približila ovu ljubavnu dramu, prije scenske izvedbe upriličen je dramski uvod "Tristana i Izolde", kojega je napisao dramaturg Kraft-Eike Wrede, a dramske uloge tumačili su Livio Badurina, Dušan Gojić, Barbara Vicković, Ivan Brkić, Damir Markovina i Dora Lipovčan. U ulozi voditelja dramskog uvoda bio je Mirko Fodor.

Wagnerova opera "Tristan i Izolda" na sceni HNK-a u Zagrebu izvedena je i 1917. godine u režiji Ive Raića a tadašnjom izvedbom ravnao je Srećko Albini.

Kako se navodi u programskoj knjižici, Wagnerove drame nošene su snažnom bezvremenskom glazbom te na pozornicu donose snažne osjećaje, ljubav, strast, čežnju, patnju, očaj, nevjeru, mržnju, nasilje, borbu, smrt i izbavljenje, zapravo najdublje emocije i najžešće sukobe između muškaraca i žena".

Snaga književih i povijesnih uzora koje je Wagner odabrao za svoje scenske likove, spaja se u njegovu djelu s dojmljivim vizijama o plemenitom čovječanstvu i istinskoj ljubavi.

Sve to pokazano je i u večerašnjoj predstavi koja je, uz dvije stanke, trajala oko šest sati.

Publika je dugotrajnim pljeskom i ovacijama nagradila večerašnje protagoniste.

Opera zagrebačkog HNK-a sutra će izvesti drugu premijeru "Tristana i Izolde".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙