FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNK: Uskoro premijera "Tristana i Izolde"

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Opera HNK za 12. i 13. veljačepriprema premijeru opere "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera,najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskomnarodnom kazalištu u Zagrebu.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Opera HNK za 12. i 13. veljače priprema premijeru opere "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Opera "Tristan i Izolda" u HNK je praizvedena 1917.

Novom izvedbom ravnat će Mladen Tarbuk, režira je gost iz Njemačke Jochen Zoerner Erd, a u predstavi će osim gosta iz Njemačke sudjelovati i operni prvaci HNK.

Govoreći o važnosti dviju praizvedaba, akademik Nedjeljko Fabrio kazao je kako je "Tristan i Izolda" romantična opera u tri čina najosebujnija ljubavna drama ikada napisana za kazalište.

Govoreći o motivima postavljanja "Tristana i Izolde" na pozornicu HNK, dirigent Tarbuk je istaknuo da razlog za to nije samo glazbeni nego i dramski. Najavio je kako će u tom velikom djelu, koje traje gotovo četiri sata s dvije velike stanke, publici biti ponuđen svojevrstan razgovor s dramskim prvacima HNK koji će joj predočiti najbitniji sadržaj Wagnerova djela.

Redatelj Jochen Zoerner Erd izrazio je zadovoljstvo što je već 1917. to djelo prvi put uprizoreno u Zagrebu. Ustvrdio je kako je djelo siromašno događajima, a više je nalik psihološko-komornom komadu koji s vrlo malo likova pokušava predstaviti ljubavnu tragediju. Zbog toga će, dodao je, dramski umjetnici likove publici pokušati približiti na suvremen način kako bi mogla pratiti sadržaj opere.

Premijere počinju u subotu i nedjelju u 16 sati i traju otprilike do 21,30 sati uz dvije duže stanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙