FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati:
ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati:

ZAGREB

Ugledni francuski filozof Alain Finkielkraut održao je u subotu u Zagrebu predavanje na temu "Rascjep Zapada" na kojemu je govorio o strategijskim razlikama između današnje ujedinjene Europe i Amerike. Ta dva moćna subjekta međunarodnog poretka razlikuju se po viđenju svijeta i različitim misijama. Američka se temelji na supersnazi i sankcijama, nametanju demokracije milom ili silom, a europska na miroljubivim strategijama uvjeravanja i poticaja, rekao je Finkielkraut na predavanju u Europskom domu. Protivljenje ratu u Iraku, smatra on, homogenizirao je politička vodstva i javno mišljenje Europe, pa je tako moguće da francuski predsjednik Jacques Chirac, političar desnih usmjerenja, postane glasnogovornik europskih nacija i vlada, uključujući i socijalistička vodstva koja dijele stajališta o američkom napadu na Irak. "Rascjep između Europe i Amerike spojio je lijevu i desnu Europu protiv američke hegemonije", istaknuo je Finkielkraut, simbolički dodajući da je to pitanje "omogućilo da germanski lav i francusko janje mirno spavaju jedan pored drugoga".

SARAJEVO

Sudionici Četvrtog sabora Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine koji je u subotu održan u Sarajevu zatražili su izmjene ustavnog ustroja te zemlje i njezino pretvaranje u federalnu državu koja bi jamčila trajnu sigurnost i opstanak pripadnicima svih triju konstitutivnih naroda. Sabor HNV-a sazvan je pod motom "Promjena daytonske u europsku BiH", a nazočili su mu i predstavnici oporbenih hrvatskih stranaka iz BiH, prognaničkih i kulturnih udruga Hrvata iz te zemlje kao nekoliko svećenika i redovnika Katoličke crkve. Rad sabora pratio je i hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić. Sudinici sabora HNV-a ne dvoje kako će do izmjena ustavnog ustroja BiH ipak morati doći, a u zaključcima usvojenim na četvrtom saboru zatražili su da novi ustav osigura normativne mehanizme za očuvanje konstitutivnosti Hrvata, Bošnjaka i Srba, da se normira jedinstveni gospodarski sustav i prostor, primjene europski standardi u kulturi i obrazovanju te uspostave "partnerski i prijateljski" odnosi crkve i države koja - kako je istaknuto - u slučaju BiH morati biti sekularna. HNV će svojim djelovanjem pokušati pomoći dostizanje ovih ciljeva a Markešić je istaknuo kako će najveća pažnja ipak biti posvećena problemu (ne)povratka izbjeglih i prognanih jer su oni ti koji najviše pate zbog nepostojanja uređene države koja bi štitila prava svih svojih građana.

GAZA

Palestinski predsjednik Mahmud Abas sastao se u subotu s vođama svoje političke struje uoči pregovora na kojima bi islamističke militante trebao pridobiti za primirje koje je proglasio s izraelskim premijerom Arielom Sharonom. Abas je okupio glavni odbor Fataha uoči večerašnjeg susreta s Hamasom i Islamskim džihadom, dva dana pošto su militanti prekršili primirje kada su minobacačkim granatama i raketama napali židovska naselja u pojasu Gaze. Na diplomatskom polju Abas se u nedjelju u Gazi treba sastati s norveškim premijerom Kjellom Magneom Bondevikom. S druge strane, europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner sastat će se u nedjelju u Gazi sa šefom palestinske diplomacije Nabilom Chaathom kako bi razgovarali o pomoći EU-a Palestincima.

MUZAFARABAD

Najmanje 40 osoba je poginulo u lavinama koje su se unesrećile nekoliko sela u Kašmiru pod pakistanskom kontrolom, objavila je policija u subotu. Trideset i tri seljana su poginula kada je jedna lavina zatrpala nekoliko kuća na sjeveroistoku tog područja, rekao je jedan policijski dužnosnik, prenosi AFP. "Devet kuća je potpuno srušeno, 20 žena i 13 muškaraca su živi pokopani" pod lavinom, rekao je. Još je sedam osoba stradalo u drugim dijelovima pakistanskog Kašmira, regije Himalaje na sjeveroistoku zemlje, kada su se njihove kuće srušile pod težinom lavina, dodao je policijski dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙