FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori počinju kad Gotovina bude u Haagu

LUXEMBOURG, 11. veljače 2005. (Hina) - Premijer Luxembourga Jean-ClaudeJuncker, čija zemlja predsjedava EU-om, izjavio je u petak da ćepregovori s Hrvatskom početi 17. ožujka samo ako general Ante Gotovinado tada bude predan Tribunalu.
LUXEMBOURG, 11. veljače 2005. (Hina) - Premijer Luxembourga Jean-Claude Juncker, čija zemlja predsjedava EU-om, izjavio je u petak da će pregovori s Hrvatskom početi 17. ožujka samo ako general Ante Gotovina do tada bude predan Tribunalu.

Premijer Juncker je nakon razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte rekao da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom. On je naglasio da će se, ne bude li do 17. ožujka Gotovina predan Haškom sudu, čekati da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haagom.

"Ako Gotovina bude do 17. ožujka u Haagu pregovori mogu početi odmah, ako ne čekat ćemo dok Hrvatska ne ispuni svoju obvezu pune suradnje s ICTY-jem" rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Del Ponte.

Tužiteljica Del Ponte je kazala da "očekuje Gotovinu u Haagu čim je prije moguće" kako bi mu se sudilo zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem čija je optužnica istovjetna Gotovininoj.

"Uvjerena sam da Hrvatska to može učiniti. Puno sam puta pozivala hrvatske vlasti da ispuni svoje međunarodne obveze", naglasila je Del Ponte.

Luxembourški premijer kazao je da mu je Del Ponte iznijela svoje dojmove o suradnji Hrvatske s Haškim sudom no da će ona do 21. veljače podnijeti dodatno izvješće Vijeću ministara EU-a koje će donijeti konačnu odluku o pregovorima s Hrvatskom.

Juncker je naglasio kako "general Gotovina igra opasnu igru i da nema pravo držati kao taoce milijune Hrvata". Pozvao ga je da dokaže kako je istinski domoljub i svojim pojavljivanjem pred Haškim sudom omogući Hrvatskoj da počne pregovore o članstu u EU.

Na upit o posljednjim potezima hrvatske Vlade koji bi trebali omogućiti lociranje i uhićenje generala Gotovine, Juncker je kazao kako "ima dojam da premijer Ivo Sanader želi učiniti najviše što može da uhiti generala Gotovinu ako se on nalazi na teritoriju Hrvatske".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙