FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od utorka na snazi Protokol 7

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Protokol o proširenju na Sporazum ostabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije,poznat pod nazivom Protokol 7, stupa na snagu u utorak, 1. veljače.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije, poznat pod nazivom Protokol 7, stupa na snagu u utorak, 1. veljače.

Protokol 7 je 21. prosinca prošle godine potpisan u Bruxellesu, a privremeno se primjenjuje od proširenja EU, odnosno od 1. svibnja prošle godine. Od utorka, 1. veljače, stupa na snagu zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Protokolom 7 je SSP prilagođen činjenici da se EU 1. svibnja prošle godine proširila za 10 novih članica, s 15 na 25.

Protokol o proširenju prvi je ugovor između Hrvatske i EU koji je potpisan nakon što je Hrvatska dobila datum početka pregovora o članstvu u Uniji.

Potpisivanje Protokola, kako je tom prigodom istaknuo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, predstavlja važan korak u procesu institucionalnog približavanja Hrvatske EU, započetog sklapanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Protokol 7 potvrdio je povoljne uvjete za hrvatski izvoz na tržište proširene EU, čime je Hrvatska od 1. svibnja lani neizravno postala dijelom zajedničkog europskog tržišta.

Protokolom je zadržana asimetrija trgovinskih koncesija u korist Hrvatske, što će olakšati potpunu integraciju hrvatskog poljoprivrednog sektora u EU tijekom prijelaznog razdoblja do stupanja u punopravno članstvo, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede.

Protokol je, kako su istaknuli u tom Ministarstvu, potvrdio povoljne uvjete za hrvatski izvoz te se od 1. svibnja prošle godine na tržište 25 zemalja članica EU mogu bez carina i količinskih ograničenja izvoziti svi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, s iznimkom "baby-beef" proizvoda, vina te nekih vrsta riba i ribljih prerađevina za koje su utvrđene carinske kvote.

Također su u određenoj mjeri povećane trgovinske koncesije za uvoz proizvoda podrijetlom iz proširene EU za 60 skupina proizvoda, uključujući žive životinje, neke vrste mesnih i mliječnih proizvoda, odabrane vrste voća i povrća, konditorske proizvode, bezalkoholna pića, vino.

Na taj je način 25 zemalja članica EU ovim protokolom dobilo 100 milijuna dolara vrijedne dodatne koncesije za izvoz u Hrvatsku, odnosno za taj se iznos povećava mogućnost uvoza proizvoda iz zemalja EU.

Za 21 skupinu proizvoda nisu se povećavale koncesije za uvoz iz EU, uključujući smrznuto goveđe meso, fermentirane mliječne proizvode, maslinovo i suncokretovo ulje, šećer, svježa i rashlađena riba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙