FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Večernje novosti: Beograd bliži suđenju "vukovarskoj trojci"

SCG-Dnevni pregledDP: Večernje novosti: Beograd bliži suđenju "vukovarskoj trojci",(H) - Beogradske "Večernje Novosti" u petak bave se pitanjem hoće lise "vukovarskoj trojci" suditi u Srbiji ili Hrvatskoj ističući unaslovu da je "Beograd bliži povjerenju".
,(H) - Beogradske "Večernje Novosti" u petak bave se pitanjem hoće li se "vukovarskoj trojci" suditi u Srbiji ili Hrvatskoj ističući u naslovu da je "Beograd bliži povjerenju".

Glavna tužiteljica haaškog tribunala Carla Del Ponte predložila je u srijedu da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojki", Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću i Miroslavu Radiću, oficirima JNA optuženim za pokolj na Ovčari 1991., prepusti pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore, podsjeća list.

Beograd ima veće izglede da dobije suđenje "ne zbog toga što hrvatske vlasti, kako Večernje Novosti saznaju, ne žele spomenuti slučaj vidjeti pred svojim sudovima, već, prije svega, zato što je haaška tužiteljica Carla del Ponte u dopisu haaškim sucima mnogo bolje preporučila srpsko pravosuđe, nego hrvatsko", piše list.

Večernje novosti objavljuju i kraći razgovor s glasnogovornikom Specijalnog suda za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Brunom Vekarićem, koji, među ostalim, upozorava "budu li, što sumnjam, oni isporučeni Hrvatskoj s domena pravosuđa, gdje suđenje treba ostati, prebacit ćemo se na teren politike i neizbježne priče o tome da li je haaški sud antisrpski".

Predsjednik Vijeća SCG-a za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić za beogradski list je izjavio kako "ne misli da će Tribunal uskoro donijeti odluku o tome kome će prepustiti slučaj 'vukovarske trojke', dodajući da je procedura vrlo spora, ali i da "SCG ima nešto veće šanse da im se prepusti slučaj nego Hrvatska, prije svega zbog činjenice da se pred Okružnim sudom u Beogradu već vodi postupak za zločin počinjen na Ovčari i da se optuženicima, neposrednim počiniteljima, već sudi".

"Večernje Novosti" u članku navode i da "u tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu još ne znaju što bi uradili s "vukovarskom trojkom" kada bi iz Haaga bila vraćena za Beograd, odnosno "da li bi im sudili u okviru već započetog procesa za ratni zločin na Ovčari ili posebno".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙