FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija zabranila stranim tvrtkama sudjelovanje na natječajima za ključnu imovinu

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Rusija će zabraniti kompanijama ustranom vlasništvu da sudjeluju na ovogodišnjim natječajima zanajunosnije prirodne resurse, najavljeno je iz ruske vlade, piše upetak list Financial Times.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Rusija će zabraniti kompanijama u stranom vlasništvu da sudjeluju na ovogodišnjim natječajima za najunosnije prirodne resurse, najavljeno je iz ruske vlade, piše u petak list Financial Times.

Ministarstvo za prirodne resurse kazalo je da kompanije trebaju biti u najmanje 51-postotnom ruskom vlasništvu da bi sudjelovale na ovogodišnjim natječajima za strateške resurse nafte i kovina. To bi pravilo moglo spriječiti naftne kompanije poput ExxonMobila i Chervron Texaca od razvijanja novih ruskih naftnih rezervi.

Zabrana je dio sve očitijeg trenda ruske vlade da ponovno uspostavi kontrolu nad strateškim područjima gospodarstva i zadrži strance izvan najunosnije imovine. To je uslijedilo nekoliko dana nakon što su ruski dužnosnici predložili da Siemensu ne bi smjela biti dopuštena kupnja ruske inženjerske kompanije Power Machines, koja se također smatra strateškom imovinom.

Potez ruske vlade uslijedio je nakon dugog razdoblja visokih cijena nafte. To bi moglo signalizirati da je 20-godišnje neprekinuto razdoblje naftnih viškova okončano i da je moć na energetskim tržištima ponovno vraćena zemljama koje imaju velike rezerve. Na natječajima za naftne i plinske projekte ove se godine nalaze, među ostalim, Sakhalin 3, divovsko naftno polje na ruskom dalekom istoku.

Analitičari drže da je posljednji ruski potez najnoviji nastavak kremaljske politike te da će vjerojatno smanjiti ulagačke mogućnosti u zemlji i zakočiti strani kapital. "U svijetu ima puno zemalja poput Venezuele, Meksika, Saudijske Arabije i Kuvajta koje ne dopuštaju stranim naftnim kompanijama da razvijaju njihove rezerve. Rusija je uvijek s te točke gledišta bila nešto posebno", kazao je čelnik istraživanja u moskovskoj investicijskoj banci United Financial Group, Steven O'Sullivan.

Izvor blizak ruskom ministarstvu za prirodne resurse kazao je da takva odluka štiti ruske nacionalne interese. "Strane kompanije nerijetko akumuliraju rezerve samo da povećaju svoju tržišnu kapitalizaciju prije nego da ih razvijaju, a što se tiče kovina, želimo da one budu prerađivane u Rusiji a ne da se iznose van kao zlato", kazao je taj izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙