FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "7705 Zagreb - Graz"

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Na izložbi "7705 Zagreb - Graz",otvorenoj u četvrtak na večer u Galeriji Klovićevi dvori,predstavljeni su najnoviji radovi 19 austrijskih umjetnika, članovaštajerske umjetničke inicijative "Grupa 77".
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Na izložbi "7705 Zagreb - Graz", otvorenoj u četvrtak na večer u Galeriji Klovićevi dvori, predstavljeni su najnoviji radovi 19 austrijskih umjetnika, članova štajerske umjetničke inicijative "Grupa 77".

U nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima su bili i austrijski umjetnici te ministar kulture Božo Biškupić i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Hans Knitel, izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture za međunarodnu suradnju Goranka Horjan.

Taj umjetnički projekt, podsjetila je Horjan, rezultat je regionalne suradnje koja se provodi u sklopu inicijative Europske unije "Stari susjedi - novi partneri".

"Grupu 77" utemeljili su 1977. poznati austrijski slikar Gottfried Fabian i njegovi prijatelji-umjetnici kako bi potaknuli promjene na tadašnjoj štajerskoj umjetničkoj sceni koju su smatrali okoštalom i konzervativnom.

Sadašnji voditelj te umjetničke skupine Alois Neuhold podsjetio je da se ove godine obilježava 100. godišnjica rođenja Gottfrieda Fabiana koji je svojom osobnošću i dinamikom obilježio "Grupu 77". Fabianu u počast i na zagrebačkoj su izložbi predstavljene četiri njegove slike, rekao je Neuhold.

Članovi "Grupe 77" ne slijede jedinstvenu liniju i umjetnička stajališta, a kriteriji za njihovo okupljanje su visoka umjetnička kvaliteta i kritičko propitivanje umjetničkih rješenja pojedinačnih i zajedničkih radova, istaknuo je Neuhold.

Te će kriterije moći prosuditi i posjetitelji izložbe na kojoj su predstavljena i dva skupna projekta članova "Grupe 77", među kojima je i projekt "BlaBla".

Riječ je o instalaciji "Slobodan prostor umjetnosti", postavljenoj u Kuenstlerhausu u Grazu, odnosno plavom balonu koji se može napuhnuti i isprazniti, a kojom su umjetnici, kako je navedeno u katalogu, "željeli pokazati značenje umjetničkih slobodnih prostora".

U pozdravnim riječima predstavnica Poglavarstva grada Graza Tatjana Kaltenbeck Michl istaknula je da su povijesne kulturne veze Graza i Zagreba temelj na kojima se razvija sadašnja suradnja u kojoj je umjetnost kao međunarodni jezik najbolji posrednik.

Izložbom "7705 Zagreb - Graz", koja će biti otvorena do 13. ožujka, završava se i jesensko-zimski ciklus međunarodnih izložbenih projekata Galerije Klovićevi dvori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙