FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Veleposlanik SAD-a o suspenziji pomoći SCG-u

Haškim tribunalom, kazao jeu petak na tiskovnoj konferenciji američki veleposlanik u BeograduMichael Polt pozvavši vlasti Srbije da u potpunosti surađuju sTribunalom uključujući uhićenje i transfer optuženih, a posebicebivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.
Beograd,14. siječnja(Hina) - Odluka SAD-a o suspenziji dodatnih deset milijuna dolara iz ukupne pomoći Srbiji izravna je posljedica izostanka potpune i bezuvjetne suradnje s Haškim tribunalom, kazao je u petak na tiskovnoj konferenciji američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt pozvavši vlasti Srbije da u potpunosti surađuju s Tribunalom uključujući uhićenje i transfer optuženih, a posebice bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Polt je rekao kako SAD vjeruju da je Ratko Mladić u Srbiji i da je vlada Srbije u mogućnosti locirati ga i predati Haškom tribunalu.

"Nažalost, iako smo dugo i strpljivo pokušavali skrenuti pozornost vladi u Srbiji koliko je važno da ona ispuni svoje obveze i koliko je međunarodna zajednica odlučna po tom pitanju, razočarani smo i to razočaranje je dovelo do ovakve odluke", rekao je Polt na konferenciji u Veleposlanstvu SAD u Beogradu.

Američki State Department objavio je u četvrtak da će SAD zbog nesuradnje s Haagom uskratiti SCG-u 10 milijuna pomoći u 2005. godini te da poziva vladu ove zemlje da surađuje sa Sudom posebice izručenjem Mladića. Odluku o tome donio je, prema riječima glasnogovornika State Departmenta, državni tajnik Colin Powell procijenivši da SCG i dalje ne surađuje s Haškim tribunalom, nakon što je SAD iz istog razloga za 2004. zadržao više od 16 milijuna dolara predviđene pomoći.

Veleposlanik Polt objasnio je da će se uskraćivanje pomoći najizravnije odraziti na suradnju sa "središnjom srbijanskom vladom".

SAD će biti prisiljene povući američke savjetnike zadužene za tehnička pitanja iz srpskih ministarstava, a nova odluka utjecat će i na pomoć u reformi poreznog sustava, pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ekonomskim reformama koje trebaju privući strane investicije, kao i na pomoć JAT-u za uspostavu izravne linije sa SAD, naveo je Polt.

Veleposlanik je naglasio da SAD nastoje što je više moguće ublažiti utjecaj uskraćivanja pomoći na narod Srbije, zbog čega će biti povećana pomoć pojedincima, privatnom sektoru, lokalnim vlastima, civilnom društvu, nezavisnim medijima, kao i organizacijama i programima koji su privrženi reformama.

Također je naveo da će dodatnih dva milijuna dolara biti izdvojeno za školovanje mladih ljudi iz Srbije u SAD, četiri milijuna za razvoj privatnog poduzetništva, 31 milijun za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva, pet milijuna za unapređenje vladavine zakona i tri milijuna kao poticaj suđenjima za organizirani kriminal i ratne zločine.

Prema Poltovim riječima, SAD su spremne odluku o uskraćivanju pomoći izmijeniti u vrlo kratkom roku,

ako srbijanska vlada ispuni svoju obvezu o punoj i bezuslovnoj suradnji s ICTY.

Suradnja s Tribunalom ne može biti djelomična, istaknuo je on dodajući da SAD s nestrpljenjem čekaju trenutak da Srbija ispuni sve svoje obveze, kako bi se dodatno ojačali odnosi dviju zemalja i povećala američka pomoć.

"Pozivamo Vladu Srbije da uradi ono što je potrebno kako bi zemlju uveli u euroatlantsku zajednicu naroda gde je Srbiji i Crnoj Gori i mjesto", kazao je veleposlanik SAD.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙