FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD zabrinut ruskom prodajom oružja Venezueli

WASHINGTON,11. veljače(Hina) - Američki State Department izrazio je učetvrtak zabrinutost zbog toga što Venezuela kupuje oružje od Rusijesmatrajući da bi dio naoružanja mogao završiti u rukama ljevičarskihpobunjenika u Kolumbiji i drugdje u Latinskoj Americi.
WASHINGTON,11. veljače(Hina) - Američki State Department izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog toga što Venezuela kupuje oružje od Rusije smatrajući da bi dio naoružanja mogao završiti u rukama ljevičarskih pobunjenika u Kolumbiji i drugdje u Latinskoj Americi.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli je rekao novinarima da bi oružje moglo imati "destabilizirajući učinak na taj dio svijeta". Dodao je i kako su Sjedinjene Države već nekoliko puta pokrenule to pitanje s Rusima.

List The Washington Times u četvrtak izvješćuje da se Rusija suglasila prodati više od 100.000 automatskih pušaka AK-47 (Kalašnjikov), kao i mlazne lovce MIG-29 te borbene helikoptere.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je izjavio da oružje nabavlja za potrebe obrane zemlje te da je Venezuela neutralna u sukobu kolumbijske vlade i ljevičarskih pobunjeničkih skupina FARC i ELN.

Ereli je ocijenio da Venezuela ima tolerantan stav prema tim skupinama koje SAD drži terorističkim organizacijama. Visoki dužnosnik State Departmenta koji je zatražio da ostane neimenovan je dodao da venezuelanska kupovina oružja otvara pitanje "njegove konačne svrhe".

SAD također strahuje da će oružje koje venezuelanska vojska bude zamijenila novim AK-47 biti izvezeno ljevičarskim pobunjeničkim pokretima. "Ozbiljno smo zabrinuti kako će Venezuela osigurati to oružje i tisuće pušaka koje će zamijeniti", rekao je Ereli.

Američke obavještajne službe izvješćuju da Chavez radi na podupiranju ljevičarskih revolucionarnih pokreta u regiji istodobno ograničavajući demokraciju u svojoj zemlji, navodi Times.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙