FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: obilježen dan vojne kapelanije HKoV-a

KARLOVAC, 10. veljače 2005. (Hina) - Svečanom misom, koju je predvodiogeneralni vikar Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske Josip Šantić,danas je u Karlovcu obilježen dan Vojne kapelanije Hrvatske kopnenevojske koja nosi ime "Blaženog Alojzija Stepinca".
KARLOVAC, 10. veljače 2005. (Hina) - Svečanom misom, koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske Josip Šantić, danas je u Karlovcu obilježen dan Vojne kapelanije Hrvatske kopnene vojske koja nosi ime "Blaženog Alojzija Stepinca".

"Mnogi su vojnici u povijesti crkve proglašeni svetima jer su ostali dosljedni istini koju su prihvatili po svom osobnom uvjerenju", rekao je u propovijedi generalni vikar Josip Šantić.

"Ako otvorimo knjigu mučenika Katoličke crkve, vidimo da su upravo mnogi vojnici bili spremni umrijeti, jer su u sebi gradili ideju bogoljublja i domoljublja. U vrijeme Domovinskog rata križ što ga je agresor nametnuo našem narodu spremno su prihvatili branitelji na svoja ramena, spremni umrijeti da bismo mi živjeli. Takvom su žrtvom pokazali svoju ukorijenjenost u evanđelju, ukorijenjenost u vrjednotama koje je živio blaženi Alojzije Stepinac", istaknuo je vikar Šantić. Dodao je da smo obvezni to stalno naglašavati i vrjednovati, "jer su došla vremena kad se to pokušava to relativizirati".

Zamjenik zapovjednika HKoV-a general bojnik Mladen Kruljac kazao je kako je manje poznato da se Alojzije Stepinac prije svoje crkvene karijere u činu poručnika borio u sastavu 96. karlovačke pukovnije Austrougarske Monarhije na prvim crtama bojišnice u I. svjetskom ratu te je kao ranjenik "okusio ljepotu i gorčinu vojne profesije".

Naglasio je također da je kao zagrebački nadbiskup prozivao režim Nezavisne Države Hrvatske "za nehumane metode, sramotu i grijeh vlasti i pojedinaca zbog zločina po logorima", a kad je 1946. nakon montirana procesa osuđen na 16 godina robije, "svim je svojim postupcima kao mučenik svjedočio kršćansku vjeru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙