FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica oslobađanja Peruće

SINJ, 28. siječnja 2005. (Hina) - Paljenjem svijeća i polaganjemvijenaca kod spomen-obilježja hrvatskom branitelju Anti Buljanu -jedinom poginulom u akciji oslobađanja brane i hidroelektrane Peruće,danas su djelatnici HEP-a, rodbina i njegovi suborci obilježili tajdogađaj od prije dvanaest godina. #L#
SINJ, 28. siječnja 2005. (Hina) - Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja hrvatskom branitelju Anti Buljanu - jedinom poginulom u akciji oslobađanja brane i hidroelektrane Peruće, danas su djelatnici HEP-a, rodbina i njegovi suborci obilježili taj događaj od prije dvanaest godina. #L#

Na današnji dan 1993. postrojbe 126. brigade Hrvatske vojske i 16. Domobranske pukovnije, poslije topničke pripreme, u brzom su naletu oslobodile taj važni hidroenergetski objekt i sva naselja na tom prostoru koja su bila pod srpskom okupacijom od samoga početka agresije na Hrvatsku.

Prije nego je protjeran s Peruće srpski je agresor uspio aktivirati 20 tona opasnog eksploziva postavljenog u unutrašnjost brane. Namjera im je bila da tako nizvodno i to sve do Omiša izazovu katastrofu. No to im nije uspjelo budući da su inženjerci Hrvatske vojske, koji su unaprijed pripremili svu potrebnu mehanizaciju, uz pomoć djelatnika HEP-a i građevinara iz Sinja, brzom intervencijom i u opasnim uvjetima uspjeli spriječiti eksploziju.

Odmah nakon oslobođenja pristupilo se obnovi brane koja je sada podignuta za dva metra, pa je akumulacija povećana za 25 milijuna prostornih metara vode.

U pribranskoj hidroelektrani Peruća, koja ima dva agregata ukupne snage 40 megavata, pušten je u probni rad prvi obnovljeni agregat koji će sada imati snagu 30 megavata, 10 više od dosadašnjeg.

Na proljeće će se i drugi agregat obnovom pojačati na 30 megavata pa će Peruća proizvoditi 20 posto struje više nego do sada uz istu količinu protoka vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙