FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o dopuštenju američkoj vojsci da vježba u Hrvatskoj

ZAGREB, 2. veljače (Hina) - Hrvatski je sabor počeo popodne raspravu opredloženom zakonu o ratifikaciji Memoranduma, po kojem se Vlada slažeda se američka vojska u Europi za svoje vojne vježbe može koristitihrvatskim zračnim prostorom, vojnim poligonima, pomorskim lukama iobjektima.
ZAGREB, 2. veljače (Hina) - Hrvatski je sabor počeo popodne raspravu o predloženom zakonu o ratifikaciji Memoranduma, po kojem se Vlada slaže da se američka vojska u Europi za svoje vojne vježbe može koristiti hrvatskim zračnim prostorom, vojnim poligonima, pomorskim lukama i objektima.

Memorandumom se utvrđuju uvjeti pod kojima američki vojnici mogu održavati vojne vježbe, a europsko zapovjedništvo američke vojske obvezuje se na najmanju moguću mjeru svesti nepovoljne učinke vojne vježbe na javne i gospodarske aktivnosti, zdravlje ljudi, prirodu i okoliš.

Ministar obrane Berislav Rončević kazao je da je svrha Memoranduma, među ostalim, i podizanje standarda Hrvatske vojske u pripremi za euroatlantske integracije (NATO) te jačanje obrambenih sposobnosti i vojnih vještina hrvatskih vojnika.

Cilj je, kaže ministar, i ubrzati aktivnosti za jačanje partnerskih odnosa i suradnje u području obrane sa SAD-om.

O Memorandumu nakon stanke će raspravljati saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙