FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas je ustvrdila kako bi bilo dobro da se odbjegli general Ante Gotovina preda, ali da je Hrvatska svejedno obvezna utvrditi gdje se on nalazi. Hrvatska je to obvezna učiniti i radi davanja mogućnosti Gotovini da se izjasni o onome što se dogodilo i za što ga se tereti prema optužnici, ali i radi naše povijesti, kazala je ministrica na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu pravosuđa. Ustvrdila je da jučerašnji zajednički istup predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera samo još jasnije pokazuje da Hrvatska čini sve što je moguće kako bi otkrila gdje se Gotovina nalazi.

ZAGREB - Nastavljajući pravosudnu reformu Ministarstvo pravosuđa će u ovoj godini učiniti niz aktivnosti na poboljšanju antikorupcijske i kaznene politike i rada sudske uprave te na usavršavanju kadrova i smanjenju broja neriješenih predmeta, najavila je ministrica Vesna Škare Ožbolt. Radi podizanja efikasnosti pravosuđa mijenjat će se i Zakon o sudovima, Zakon o Državnom sudbenom vijeću te Ovršni zakon, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ministarstvu pravosuđa. Ministarstvo će do početka travnja napraviti opsežnu strategiju reformi na što nas obvezuje Europska unija, kazala je Škare Ožbolt.

ZAGREB - Potpredsjednica Hrvatskog sabora i predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je da do 20. veljače, sljedećeg sastanka Vijeća ministara EU-a kada će definitivno znati o početku pregovora - Hrvatska treba pokazati jasan napredak u odnosima s Haagom. Treba pokazati da će se dosljedno provoditi zakoni, bez glorificiranja ljudi koji su počinili zločin, u slučaju Gotovina treba se nedvosmisleno postaviti i djelima i riječima, rekla je Pusić novinarima u Hrvatskom saboru. Upozorila je da se povećava krug zemalja koje se opiru otvaranju pregovora 17. ožujka, a njihov je stav da vrh hrvatske vlasti jasno treba reći da je Gotovina bjegunac, da će učiniti sve da ga uhiti i izruči Haagu, rekla je Pusić.

ZAGREB - Hrvatski je sabor počeo popodne raspravu o predloženom zakonu o ratifikaciji Memoranduma, po kojem se Vlada slaže da se američka vojska u Europi za svoje vojne vježbe može koristiti hrvatskim zračnim prostorom, vojnim poligonima, pomorskim lukama i objektima. Memorandumom se utvrđuju uvjeti pod kojima američki vojnici mogu održavati vojne vježbe, a europsko zapovjedništvo američke vojske obvezuje se na najmanju moguću mjeru svesti nepovoljne učinke vojne vježbe na javne i gospodarske aktivnosti, zdravlje ljudi, prirodu i okoliš. Ministar obrane Berislav Rončević kazao je da je svrha Memoranduma, među ostalim, i podizanje standarda Hrvatske vojske u pripremi za euroatlantske integracije te jačanje obrambenih sposobnosti i vojnih vještina hrvatskih vojnika.

ZAGREB - Hrvatski savez dijabetičkih udruga prosvjedovao je danas jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na sjednici održanoj 31. siječnja nije uvrstio na listu lijekova inzulin Lantus, unatoč najavama i obećanjima predstavnika Ministarstva zdravstva i HZZO-a. Udruge u priopćenju ističu da su uvrštavanje Lantusa na listu lijekova na nedavnom okruglom stolu obećali državni tajnik za zdravstvo Velimir Božikov i predsjednik Povjerenstva za lijekove HZZO-a Tonči Buble. Tada je, podsjećaju udruge, zaključeno da postoje jasne indikacije za uvođenje Lantusa u liječenje oboljelih od šećerne bolesti pa će državne institucije učiniti sve za njegovo ubrzano uvrštenje na listu lijekova.

ZAGREB - Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u siječnju ostali na približno istoj razini kao u prosincu, a prosječnom plaćom moglo se pokriti samo 72 posto troškova. Minimalni troškovi u siječnju su iznosili 5.481 kunu, odnosno za devet kuna više nego u prosincu. Prosječna plaća u studenom iznosila je 3.951 kunu, za kunu manje nego u listopadu, a njome se moglo pokriti 72 posto troškova. Sindikalna košarica u siječnju, kao i prethodnog mjeseca, najniža je u regiji Slavonije i Baranje, te iznosi 5.271 kunu, a najviša na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije gdje iznosi 5.746 kuna.

ZAGREB - Republika Austrija, Vukovarsko-srijemska županija te gradovi Vukovar i Ilok potpisali su danas u Zagrebu Memorandum o razumijevanju o pokretanju projekta "Turistički razvoj istočne Slavonije". Projekt financira Savezno ministarstvo za vanjske poslove Republike Austrije, a cilj je stvaranje uvjeta za razvoj održivog i ekološki usmjerenog razvoja turizma u istočnoj Slavoniji. Memorandum su potpisali austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Hand G. Knitel, vukovarsko - srijemski župan Nikola Šafer te zamjenici gradonačelnika Vukovara i Iloka. Potpisnici su istaknuli nadu da će projekt omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, što je uz obnovu stambenog fonda pretpostavka za zaustavljanje iseljavanja stanovništva iz istočne Slavonije.

KARLOVAC - Čelnici karlovačkih ogranaka SDP-a, HSS-a i LS-a potpisali su danas Sporazum o izbornoj suradnji na idućim lokalnim izborima i poslijeizbornoj suradnji u sastavljanju gradske vlasti. Predsjednik Županijske organizacije LS-a Mijo Besedić rekao je kako se nada da će te tri stranke i na županijskoj razini uspješno koalirati da bi i Županija, u kojoj je sada na vlasti koalicija predvođena HDZ-om, "ostvarila uzlet kakav je u mandatu koalicije SDP/HSS/HNS/LS u protekle četiri godine doživio grad Karlovac".

VARAŽDIN - Varaždinski HNS i HSLS će na idućim lokalnim izborima koalirati na gradskoj i županijskoj razini, o čemu su danas sporazum potpisali čelnici tih stranaka. HSLS je zastupao i Hrvatsku stranku umirovljenika, koja čeka pristanak svojih središnjih tijela do 16. veljače. "Potrudit ćemo se da se takva koalicija proširi i na druge gradove i općine u Varaždinskoj županiji", izjavio je predsjednik Središnjeg odbora HNS-a, Radimir Čačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙