FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska 16. veljače u Bruxellesu na osnivanju GEOSS-a

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Republika Hrvatska će, 16. veljače uBruxellesu, zajedno s još 49 zemalja članica GEO skupine (Group of theEarth Observation) te predstavnicima UN-a i Europske komisije aktivnosudjelovati u osnivanju Globalnog sustava svih sustava motrenja(GEOSS), priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Republika Hrvatska će, 16. veljače u Bruxellesu, zajedno s još 49 zemalja članica GEO skupine (Group of the Earth Observation) te predstavnicima UN-a i Europske komisije aktivno sudjelovati u osnivanju Globalnog sustava svih sustava motrenja (GEOSS), priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Na Trećem samitu meteoroloških motriteljskih sustava planeta Zemlje desetogodišnji plan provedbe pristupanja Globalnom sustavu svih sustava, u ime Hrvatske potpisat će ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić.

U povodu tog događaja Čačić je u priopćenju istaknuo da je "za Hrvatsku taj događaj značajan jer u stvaranju Globalnog sustava partnerski sudjeluje sa zemljama Europske unije, što dokazuje i njezine stručne potencijale".

Rekao je da će to također potaknuti i unaprjeđenje i objedinjavanje rezultata mjerenja i u Hrvatskoj, a to u konačnici, za građane znači još pouzdanije i detaljnije meteorološke i hidrološke informacije.

"Utemeljenje globalnog sustava neće samo unaprijediti razumijevanje planeta Zemlje već i život na njoj, kroz opće unaprjeđenje zdravlja na Zemlji u smislu smanjenja zagađenja te sigurnije predviđanje mogućih klimatskih i drugih promjena u cilju zaštite života i ublažavanja posljedica prirodnih i civilizacijskih katastrofa", rekao je Ivan Čačić.

"Upotrijebit će se znanost i tehnologija 21. stoljeća za dobivanje podataka koji će biti podloga za donošenje mjera kojima ćemo povećati sigurnost i blagostanje na Zemlji", rekao je.

Državni hidrometeorološki zavod kao predstavnik Hrvatske u GEO skupini kojoj je zadatak bio stvaranje uvjeta za osnivanje Globalnog sustava, sudjelovat će također, na prethodnom sastanku u Bruxellesu, 14. i 15. veljače, u konačnom utvrđivanju desetogodišnjeg plana provedbe novog sustava, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙