FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvojica Zagrepčanina optužila policajce za zlostavljanje

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Zagrebačka policija potvrdila jedanas da ispituje optužbe dvojice građana koji tvrde da ih je krajemprošlog tjedna nekolicina policajaca iz postaje na Črnomercuzlostavljala i pretukla.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Zagrebačka policija potvrdila je danas da ispituje optužbe dvojice građana koji tvrde da ih je krajem prošlog tjedna nekolicina policajaca iz postaje na Črnomercu zlostavljala i pretukla.

"Od odvjetnika dvojice građana zaprimili smo pritužbu i u idućih desetak dana očekujemo da će završiti istraga o tom slučaju", izjavio je Hini načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec. Nije otkrio identitet ni broj policajaca koje dvojica građana sumnjiče za tri kaznena djela - zlouporabu službenog položaja, zlostavljanje u službi i nezakonito pretraživanje stana. Borovac je objasnio da do odluke o osnovanosti pritužbe nema osnova za suspenziju policajaca.

O pojedinostima pritužbe dvojice građana nije želio govoriti, no kako prenosi dnevni tisak, žrtve policijske brutalnosti u petak, 4. veljače, bila su dvojica zagrebačkih poduzetnika F.S.(42) i Z.V.(63). Te su večeri policajci tragali za odbjeglim vozačem koji je crvenim "VW passatom" pregazio čovjeka u naselju Špansko.

Nakon pola sata potrage policajci su u tom naselju našli drugi crveni "VW passat" kojim su se, nekoliko trenutaka prije, sa službenog puta vratili dvojica poduzetnika. Misleći da su uhvatili bjegunce policajci su ih uhitili. Jedan od dvojice građana F.S. za tisak je izjavio da ge je jedan od policajaca pritom bacio na pod i "počeo mlatiti". Tvrdi da je, nakon što mu je obje ruke stavio na leđa i vezao ih lisicama, te podigao s tla, policajac njegovom glavom nastavio lupati po krovu automobila.

Policajci su pretučenog poduzetnika te njegovog prijatelja i poslovnog partnera Z.V. priveli u črnomerečku policijsku postaju na daljnju kriminalističku obradu. Pretučenog F.S. navodno su dvaput te večeri vozili u bolnicu i sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici, a noć je proveo u policijskoj jedinici za zadržavanje u Petrinjskoj ulici iz koje je pušten tek nakon što se pravi krivac sam predao policiji.

Policija je nakon ovog događaja samo šturo izvijestila da je jedan 42-godišnjak osumnjičen za napad na policajca. Naime, F.S. je navodno prilikom uhićenja udario policajca.

Po riječima Krunoslava Borovca, lani je na račun zagrebačkih policajaca bilo 412 pritužbi, što je 15 više nego 2003. Njih 25 bilo je opravdano, 330 neopravdano, a 57 ih još nije riješeno. Na temelju pritužbi građana utvrđeno je 127 disciplinskih prijestupa, 29 policajaca je dobilo otkaz, a 39 ih je zbog lakših prijestupa kažnjeno novčano ili opomenom. Protiv 16 policajaca podnesene su kaznene prijave za ukupno 22 kaznena djela, većinom zlouporabe položaja i ovlasti te prijevare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙