FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za predstavke i pritužbe o ulozi HFP-a u pretvorbi početkom 1990-ih

ZAGREB,31. siječnja(Hina) - Dio članova saborskog Odbora za predstavkei pritužbe prozvao je danas Hrvatski fond za privatizaciju (HFP),odnosno bivšu Agenciju za privatizaciju, da je početkom 1990-ih,svojim lošim radom u procesu pretvorbe i privatizacije, pogodovalapropadanju hrvatskih poduzeća.
ZAGREB,31. siječnja(Hina) - Dio članova saborskog Odbora za predstavke i pritužbe prozvao je danas Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), odnosno bivšu Agenciju za privatizaciju, da je početkom 1990-ih, svojim lošim radom u procesu pretvorbe i privatizacije, pogodovala propadanju hrvatskih poduzeća.

Odbor je, naime, raspravio predstavku Mije Jelića iz Osijeka u kojoj je naveo da je zbog duga od 3,6 milijuna njemačkih maraka, koji nije bio naveden u 'elaboratu' Agencije za privatizaciju, na temelju kojega je kupio većinski paket dionica Osječke tvornice kože, ta tvornica propala.

Jelić je na sjednici Odbora kazao da je zbog navedenog duga prema Slavonskoj banci, koji nije bio uveden u dokumentaciju na osnovu koje je 1992. kupio 50 posto dionica tvornice, blokiran račun tvornice zbog čega nije mogla nastaviti poslovanje, pa je završila u stečaju.

Iako Jelić za propast tvornice odgovornom drži Slavonsku banku, s kojom se spori i na sudu, dio članova Odbora odgovornost je prebacio na HFP, predbacujući tom fondu da je u tijeku pretvorbe prodavao poduzeća na temelju pogrešno sročene dokumentacije, bez valjanih elemenata.

"Čini mi se da ste prodali mačka u vreći", poručio je predstavniku HFP-a Mati Matanoviću SDP-ovac Miroslav Korenika, prozivajući HFP da ništa nije poduzimao prema svojim djelatnicima koji su potpisivali pogrešno sročene elaborate na temelju kojih su privatizirana poduzeća u društvenom vlasništvu.

"HFP mora biti odgovoran za ono što prodaje", ocijenio je i predsjednik Odbora, HSP-ovac Anto Đapić, također ističući da su elaborati o procjeni društvenog kapitala, koje je izrađivala Agencija za privatizaciju, morali obuhvatiti svaki financijski podatak na temelju kojega je procjenjivana vrijednost poduzeća.

HFP je prozvala i Zdenka Babić Petričević (HDZ), predbacujući mu da je, zbog brojnih pogrešaka, dijelom odgovoran za to što su brojni Hrvati u dijaspori odustali od ulaganja u Hrvatsku.

Matanović je, pak, 'branio' HFP da nema nikakvih ovlaštenja raditi revizije elaborata ni ulaziti u kreditne niti bilo koje druge financijske odnose poduzeća i banke.

O Jelićevoj predstavci Odbor će odlučiti naknadno i donijeti zaključke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙