FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: 2004. u svijetu 10 posto više turističkih dolazaka

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - U svjetskom su turizmu prošle godineostvareni izvanredni rezultati te je nakon tri godine stagnacijezabilježen značajniji porast međunarodnih turističkih dolazaka od 10posto u odnosu na 2003., a ukupnih 760 milijuna turistički dolazaka usvijetu najveći je u zadnjih 20 godina, podaci su Svjetske turističkeorganizacije-WTO predstavljeni danas u Bangkoku u Tajlandu nameđunarodnoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - U svjetskom su turizmu prošle godine ostvareni izvanredni rezultati te je nakon tri godine stagnacije zabilježen značajniji porast međunarodnih turističkih dolazaka od 10 posto u odnosu na 2003., a ukupnih 760 milijuna turistički dolazaka u svijetu najveći je u zadnjih 20 godina, podaci su Svjetske turističke organizacije-WTO predstavljeni danas u Bangkoku u Tajlandu na međunarodnoj konferenciji za novinare.

Osim turističkih rezultata za prošlu godinu na svjetskoj razini, koji su sadržani u posebnom izvješću WTO-a "Svjetski turistički barometar", na konferenciji je predstavljen i tzv. akcijski plan za oporavak turizma u obalnim područjima zemalja koje su 26. prosinca prošle godini pogodili katastrofalni tsunamiji.

Osnovni cilj toga plana ("Phuket Action Plan"), kojega je na svojoj jučerašnjoj specijalnoj sjednici održanoj u Phuketu prihvatilo i Izvršno vijeće WTO-a, je ubrzati oporavak turizma u pogođenim zemljama.

Po podacima iz "Svjetskog turističkog barometra" (kojega WTO objavljuje tri puta godišnje) u 2004. u svim svjetskim regijama zabilježen je porast međunarodnih turističkih dolazaka, a najveće je povećanje, od 29 posto u odnosu na 2003., na 154 milijuna dolazaka, upravo u regiji Azije i Pacifika. Ti su rezultati značajniji, napominju iz WTO-a, ako se u obzir uzme da je u 2003. azijski turizam pretrpio značajne štete zbog pojave SARS-a, ali se u 2004. uspio oporaviti.

Nakon Azije po porastu slijedi regija Bliskog istoka gdje je ostvareno 21 posto više međunarodnih turističkih dolazaka, a dvocifren porast, od 10 posto, zabilježen je i u obje Amerike sa ukupnih 124 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka.

Porast na oba američka kontinenta iz WTO-a pojašnjavaju i nastavkom jačanja eura u odnosu na dolar, što je mnogim europskim turistima omogućilo povoljniji odlazak u Amerike.

Poraste ispod 10 posto bilježi Afrika, koju je lani posjetilo 7 posto više inozemnih turista ili oko 35 milijuna.

Europa je pak s "najmanjim" porastom od 4 posto u odnosu na 2003. (što je slično kao i u odnosu 2003. na 2002.), ali sa 414 milijuna dolazaka zadržala više od 50 postotnog udjela u ukupnim međunarodnim turističkim dolascima.

Zemlje središnje i istočne Europe su pritom zabilježile nešto veći porast, od 10 posto, a one u sjevernoj Europi od 7 posto.

Nešto manji rast inozemnih dolazaka, od po 2 posto, zabilježile su zemlje južne i mediteranske te zapadne Europe, na što je, drže u WTO-u, posebno utjecalo to što su to većinom eurske destinacije, koje su u odnosu na tzv. dolarske nešto skuplje.

Povodom objave tih rezultata glavni tajnik WTO-a Francesco Frangialli je istaknuo da su u WTO-u uvjereni kako se svjetski turizam unatoč teškoćama u zadnje tri godine vraća na "pravi put" te da će tako biti i nakon tragedije na azijskim obalama Indijskog oceana. U vezi toga izražava i nadu da će turizam opet pokazati svoju snagu i otpornost te se u tim zemljama oporaviti brže nego se u početku mislilo.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙