FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USKOK zatražio istragu protiv suca iz Gvozda

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Nakon što mu je Državno sudbenovijeće (DSV) ukinulo sudački imunitet Ured za suzbijanje korupcije iorganiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je istražni zahtjev protivsuca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića,osumnjičena za primanje mita.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Nakon što mu je Državno sudbeno vijeće (DSV) ukinulo sudački imunitet Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je istražni zahtjev protiv suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića, osumnjičena za primanje mita.

Istražni zahtjev USKOK je podnio istražnom sucu zagrebačkoga Županijskog suda.

USKOK navodi kako se osnovano sumnja da je Josipović kao sudac u srpnju 2000. od stranke u parničnom postupku tražio novac kako bi sudio u njezinu korist. Iste je godine tražio i mito za ubrzanje ostavinskog postupka, a od kraja proljeća do početka studenog 2003. u više je navrata tražio i primio novac za pravnu pomoć od osobe koja mu se obratila kao predsjedniku suda, kažu u USKOK-u.

Po pisanju medija sumnju u kriminalnu djelatnost suca potaknuo je popis njegove imovine, vrijednost koje navodno doseže 1,4 milijuna kuna i koju je navodno kupio gotovinom. Navodno posjeduje stan i poslovni prostor u Poreču, stan u Zagrebu i zemljište u Topuskom, gdje se trenutačno koristi i općinskim stanom, dok mu se kći školuje na Harvardu.

Nakon izbijanja afere osumnjičeni sudac nije ništa želio komentirati, rekavši da najprije želi obaviti razgovore s predsjednikom Vrhovnog suda i u Ministarstvu pravosuđa.

Zatim je u pismu Ministarstvu naveo da je nekretnine kupio zajmovima te da troškove kćerina školovanja pokriva stipendija.

Za službenu ili odgovornu osobu koja zatraži ili primi mito po Zakonu o kaznenom postupku predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora te oduzimanje novca ili drugih vrijednosti koje je dobila mitom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙