FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner: ozbiljne sumnje da cijevi Janaf-a nisu zadovoljavajuće

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Nevladina udruga Eko Kvarner danas jeuputila predstavku Vladi RH u kojoj upozorava da postoje ozbiljnesumnje da cijevi Jadranskog naftovoda nisu u zadovoljavajućem stanjukao i da ne postoji mogućnost dovoljno kvalitetne reakcije u slučajuincidenta, pogotovo u području Gorskog Kotara.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Nevladina udruga Eko Kvarner danas je uputila predstavku Vladi RH u kojoj upozorava da postoje ozbiljne sumnje da cijevi Jadranskog naftovoda nisu u zadovoljavajućem stanju kao i da ne postoji mogućnost dovoljno kvalitetne reakcije u slučaju incidenta, pogotovo u području Gorskog Kotara.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić je na konferenciji za novinare naveo da su do tih spoznaja došli temeljem dokumentacije, izjava svjedoka i u razgovoru s domaćim i stranim stručnjacima.

Brojni svjedoci su potvrdili da su cijevi naftovoda prije ugradnje stajale nezaštićene i da su korodirale o čemu svjedoči i prvi incident koji se zbio već 1984., samo pet godina od korištenja naftovoda. Kasnije, pogotovo za vrijeme Domovinskog rata, nije adekvatno održavan, pa je 2003. utvrđeno da su na dionici Omišalj-Sisak na 122 mjesta stijenke naftovoda stanjene 50 posto, rekao je Piršić.

Piršić je stoga pozvao hrvatsku Vladu da raspiše javni natječaj kako bi se izabrala nezavisna tvrtka za ispitivanje cijevi naftovoda na svim dionicama, tim prije što se predviđa povećano transportiranje ruske nafte koja sadrži visok postotak sumpora i vrlo je korozivna.

Janaf je do sada "priznao" sedam incidenata, rekao je Piršić, ali i dodao kako ne stoje Janaf-ove tvrdnje da ti incidenti nisu ostavili posljedice na okoliš i ljude.

To, kako je rekao, potvrđuje i priča Slavice Medelski koja je na konferenciji za novinare govorila u ime tri obitelji oštećene zbog pucanja nafotovoda 1996. na dionici Slavonski Brod -Sotin kod Garčina gdje se po oranicama izlilo 80.000 litara nafte.

"Nafta je plutala oranicama, voćke su se osušile", rekla je Medelski i ustvrdila da je sanacija loše obavljena te da nijednom nije rađena kemijska analiza vode ni tla.

Premda su oranice izvan poljoprivredne proizvodnje, odštetu poljoprivrednog sudskog vještaka na 10 godina Janaf je ocijenio nerealno visokom. Podnijeli smo tužbu jer od 1996. obrađujemo svega jednu šestinu zemljišta, rekla je Medelski pitajući se što su to jeli, a uzgojeno je na takvom zemljištu, kakvu su vodu pili i koristili za kuhanje i higijenu.

"Ispitivanje mogućeg lošeg stanja cijevi ozbiljan je posao koji mora preuzeti Vlada, a mi se nadamo da je naša prepiska s Janaf-om završena", rekao je Piršić, ali i naglasio da će i dalje ukazivati na slične primjere vezane uz posljedice izlijevanja nafte kojih, tvrdi, nažalost ima još.

Podršku Eko-Kvarneru dao je i saborski zastupnik SDP-a iz Slavonije Ivica Pančić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙