FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Petero hrvatskih novinara danas je uputilo pisani zahtjev Hrvatskom novinarskom društvu, saborskim odborima za nacionalnu sigurnost i ljudska prava, te Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, od kojih traže da istraže navode iz tjednika "Globus" da ih je Protuobavještajna agencija na čelu s bivšim ravnateljem Franjom Turekom tijekom 2003. i 2004. prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske. Novinari Gordan Malić (Globus), Željko Peratović (Vjesnik), Ivanka Toma i Mario Kavain (Jutarnji list) i Ivica Đikić (Feral Tribune) pozivaju se na tekst "Globusa" od 4. veljače, pod naslovom "Turekova prezentacija", u kojemu su objavljeni dokumenti POA-e kojima se, tvrde novinari, teško kleveće njihov rad.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) opetovalo je danas potrebu izmjene izbornog zakonodavstva. DIP je o svojim stajalištima obavijestio predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i premijera Ivu Sanadera, te predložio da se o tom pitanju čim prije otvori politička i stručna rasprava i donesu propisi koji će modernizirati izborne procese u Hrvatskoj. Povjerenstvo drži da bi, umjesto sa sadašnjih šest, jednim zakonom trebalo urediti sva pitanja koja se odnose na postupak izbora. Smatra da treba osnažiti dignitet postupka kandidiranja, zakonom urediti i obvezu kandidata da daju ovjerenu pisanu izjavu o prihvaćanju kandidature. DIP opetuju nužnost da postane stalno, profesionalno tijelo.

ZAGREB - Rezultati ispitivanja cjevovoda Jadranskog naftovoda (JANAF) pokazali su da su ispitane naftovodne dionice zatvoren tehnički sustav kojim se može sigurno i pouzdano transportirati naftu u pogonskim uvjetima pod kojima radi danas kao i u pogonskim uvjetima koji se predviđaju za potrebe transporta nafte u smjeru Sisak - Omišalj, odnosno da nema istjecanja nafte iz sustava, priopćeno je danas iz Janafa. Time je Janaf reagirao na tvrdnje eko-udruga kako je naftovod navodno oštećen na više mjesta te kako ne žele objaviti rezultate istraživanja stanja cjevovoda.

PULA - Na Županijskom sudu u Puli, pod predsjedanjem sutkinje Marije Budimir Sirotić, danas je počelo suđenje Alenu Butkoviću iz Butkovića pokraj Poreča zbog ubojstva porečkog političara i direktora tvrtke "Laguna commerce" Klaudija Beakovića počinjenog 1. veljače 2002. u Poreču. Županijsko državno odvjetništvo optužilo je 40-godišnjeg Butkovića da je tog dana oko 13,20 sati ubio 40-godišnjeg Klaudija Beakovića u dvorištu Beakovićeve obiteljske kuće u Pazinskoj 24 ispalivši u njega najprije jedan, a nakon što je Beaković izvukao revolver, još šest hitaca. Prema optužnici, motiv sukoba bilo je Beakovićevo neispunjeno obećanje da će Butkoviću dodijeliti poslovni prostor za mesnicu u Poreču.

ZAGREB - Prosječno hrvatsko kućanstvo u prošloj je godini mjesečno raspolagalo s oko 5.750 kuna, dok bi im, prema njihovoj subjektivnoj procjeni, za zadovoljavanje osnovnih troškova, odnosno potreba bilo potrebno oko 8.185 kuna, a oko četiri petine kućanstava ima problema s pokrivanjem svojih troškova, pokazuju podatci istraživanja koje je proveo GfK Hrvatska u drugoj polovici prosinca 2004. na reprezentativnom uzorku od 1.000 kućanstava.

ZAGREB - Povodom 10. obljetnice zajedničke suradnje, te potpisivanja Ugovora o partnerstvu između Obrtničke komore za Muenchen i Gornju Bavarsku (HWK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK) održana je danas svečana sjednica Upravnog odbora HOK-a na kojoj je potpisana Povelju o daljnjoj suradnji, te poticanju razvoja obrta i gospodarskih odnosa. Povelju su potpisali predsjednici HOK-a i HWK-a Stjepan Šafran i Heinrich Traublinger, istaknuvši kako je suradnja dviju komora značajna i u procesu pregovora Hrvatske s Europskom unijom, te prilagodbe hrvatskog gospodarstva uvjetima europskog tržišta.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je dvojicu državljana Srbije i Crne Gore kod kojih je, prilikom redovite kontrole na graničnom prijelazu Bregana, pronađena sofisticirana oprema za provaljivanje u skupocjene automobile, izvijestila je danas policija. Obojica osumnjičenih do sada nisu evidentirani u Hrvatskoj kao počinitelji kaznenih djela, a policija će u suradnji s Interpolom provjeriti njihov 'status' u drugim državama.

DALJ - Djelatnici osječko-baranjske Policijske uprave pronašli su tijekom vikenda u Dalju više od 4000 kutija cigareta sa zaštitnim markicama Ministarstva financija RH, izvijestila je danas ta policijska uprava. Na temelju sudskog naloga službenici daljske Policijske postaje pretražili su dom i osobni automobil punoljetnog hrvatskog državljanina (rođenog 1971.) iz Dalja i pritom pronašli 4679 kutija cigareta sa zaštitnim markicama Ministarstva financija RH, namijenjenih izvozu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙