FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud: zaštićeni najmoprimci nemaju pravo otkupa privatnih stanova

ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Ustavni sud danas je ponovno odbioukinuti zakonske odredbe koje zaštićenim najmoprimcima onemogućavajustjecanje stanarskog prava i otkup stanova u privatnom vlasništvu.
ZAGREB, 9. veljače 2005. (Hina) - Ustavni sud danas je ponovno odbio ukinuti zakonske odredbe koje zaštićenim najmoprimcima onemogućavaju stjecanje stanarskog prava i otkup stanova u privatnom vlasništvu.

Riječ je o odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Zakona o najmu stanova, koje su osporavala 104 podnositelja zahtjeva, uglavnom iz Zagreba i Dubrovnika. Među osporavateljima su i Samostalna udruga stanara iz Zagreba i Savez stanara Dalmacije.

U dva odvojena zahtjeva podnositelji tvrde da su diskriminirani, jer ne mogu otkupiti stanove na koje su u bivšem sustavu imali stanarsko pravo, za razliku od stanara u državnim stanovima.

Donošenjem tih zakona oni su dobili status zaštićenih najmoprimaca, kojima nije omogućen otkup stanova u kojima borave, čime su, smatraju, stavljeni u neravnopravan položaj. Kao pravedno rješenje predlažu da im se omogući otkup, a nominalnim vlasnicama dodijeli pravedna naknada.

Iste zahtjeve Ustavni sud već je odbio 1998. U međuvremenu je na snagu stupio Ugovor o sukcesiji, koji prema mišljenju zaštićenih najmoprimaca zabranjuje diskriminaciju u otkupu stanova.

Ustavni sud danas je zaključio da Aneks G spomenutog Ugovora, na kojeg se najmoprimci pozivaju, nije izmijenio pravno stanje u odnosu na vrijeme podnošenja prvog zahtjeva. Sud smatra da najmoprimci ne mogu dobiti pravo otkupa jer bi time bilo prekršeno ustavno načelo o zaštiti prava vlasništva, što je ustavna kategorija kojoj u ovom slučaju treba dati prednost.

Sud dodaje i da Aneks G države sljednice bivše SFRJ ne obvezuje da u nacionalnim zakonodavstvima zadrže institucije socijalističkog uređenja, u što spada i stanarsko pravo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙