FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 12. siječnja

ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za srijedu, 12. siječnja.
ZAGREB, 11. siječnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za srijedu, 12. siječnja.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen novi projekt - Intergeo East - međunarodni sajam i konferencija geodezije, upravljanja zemljištem, geoinformacija i okoliša. Riječ je o najvećem regionalnom skupu o katastru, zemljišnoj administraciji, geodeziji, geoinformatici i uporabi prostornih podataka u ovom dijelu Europe. Međunarodni sajam i konferencija održat će se na ZV-u od 7. do 9. ožujka (ZV, A. Dubrovnik 15 u 11 sati).

ZAGREB - Hrvatska država u 2005. iz proračuna u projekte informatizacije u državnoj upravi planira uložiti ukupno 832 milijuna kuna, podaci su Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku. Kao jedan od prioriteta u 2005. iz Ureda ističu izgradnju računalno-komunikacijske mreže tijela državne uprave kao infrastrukturne pretpostavke za stvarnu informatizaciju cijelog sustava, a time i početak pružanja on line usluga. Predstoji i informatizacija sustava sudova, a već je u tijeku i digitalizacija zemljišno-knjižnih podataka, za koje u Uredu drže da će do sredine 2005 svi biti digitalizirani. U tijeku je i informatizacija primarne zdravstvene zaštite čija bi najznačajnija faza trebala biti gotova u prvoj polovici godine, a u planira se započeti informatizaciju najvećih bolnica. Središnji državni ured za upravu privodi kraju informatizaciju baza osobnih podataka, nakon čega će one biti dostupne u svim županijskim uredima, čime će se izbjeći da stranka mora vaditi npr. izvod iz matične knjige u mjestu rođenja.

ZAGREB - Hrvatska je po stopi zaposlenosti stanovništva radne dobi, od 53,2 posto, pri dnu ljestvice u usporedbi sa 30 europskih zemalja, među kojima je 25 zemalja Europske unije za koje prosječna stopa zaposlenosti iznosi 63 posto. Pokazuju to podaci iz Ankete o radnoj snazi i usporedbe Hrvatske s europskim zemljama koje je izradio Državni zavod za statistiku. Stopa zaposlenosti, izražena kao postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu (u dobi od 15 do 64 godine), u anketom obuhvaćenih 30 zemalja, po podacima za 2003. godinu, kretala se u rasponu od najnižih 51,2 posto u Poljskoj do najviših čak 85 posto na Islandu. Uz Island, na vrhu ljestvice po visini stope zaposlenosti su Švicarska sa udjelom zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu 77,8 posto, Norveška 75,5 posto, Danska 75,1 posto, Nizozemska 73,5 posto, Švedska sa 72,9 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom prošle godine otkupljeno i prodano poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti većoj od 669,7 milijuna kuna, što je 22,6 posto više nego u studenom 2003. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom se 395,2 milijuna kuna odnosi na prodaju iz vlastite proizvodnje pravnih osoba, što je porast od 32,7 posto. Na otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosi se 274,5 milijuna kuna ili 10,5 posto više nego u studenom 2003. godine. Statistički podaci pokazuju da u strukturi ukupne prodaje, odnosno otkupa poljoprivrednih proizvoda u studenom lani najveći udio, 18,6 posto, čine grubo obrađena drva. Slijedi bilje za proizvodnju šećera, sa udjelom od 13,8 posto te žitarice sa 12,7 posto. kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙