FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za srijedu, 9. veljače

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 9. veljače.
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 9. veljače.

ZAGREB - Zagrebački velesajam na konferenciji za novinare predstavit će dva međunarodna sajma - tekstila, kože, odjeće, obuće i prateće industrije te kozmetike, pribora i opreme za salone, koji se pod zajedničkim nazivom Dani mode i ljepote održavaju od 11. do 13. veljače ove godine. U sklopu Dana mode i ljepote, između ostalog, održat će se znanstveno-stručno savjetovanje Tekstilni dani Zagreb 2005. o razvoju tekstila i odjeće u sljedećih deset godina (11 sati, dvorana Kluba izlagača, Južni ulaz, I kat, Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) u razdoblju od 2005. do 2009. planiraju ukupna ulaganja od 12,1 milijardi kuna, od čega 5,35 milijardi kuna u koridorske pruge, a u nabavku novih motornih vlakova, vučnih vozila i teretnih vagona ukupno 2,82 milijarde kuna, navodi se u radnoj verziji plana poslovanja te tvrtke za to razdoblje. Plan je još uvijek podložan promjenama, jer ga još nije prihvatio Nadzorni odbor HŽ-a. Po tom bi planu HŽ u tom razdoblju trebao nabaviti 42 elektromotorna vlaka, 18 dizel motornih vlakova, 20 višesustavnih lokomotiva, te 920 teretnih vagona. Od ulaganja u koridorske pruge najviše bi se, 2 milijarde kuna, uložiti u V.b koridor Botovo-Zagreb-Rijeka, a slijedi X. koridor Savski Marof-Zagreb-Tovarnik sa 1,94 milijardi kuna. Za Hrvatske željeznice iz ovogodišnjeg proračuna bit će izdvojeno oko 2,9 milijardi kuna.

ZAGREB - U Hrvatskoj postoje 274 tvrtke ovlaštene za gospodarenje komunalnim i neopasnim otpadom, od čega se njih 198 bavi skupljanjem i prijevozom komunalnog otpada na odlaganje. Za djelatnost skupljanja opasnog otpada ovlašteno je 62 tvrtke, 49 ih ima rješenje i za skladištenje opasnog otpada, a 37 je ovlašteno za obradu pojedinih vrsta opasnog otpada. U posljednjih pet do šest godina interes privatnog sektora u Hrvatskoj za gospodarenje otpadom u značajnom je porastu. Tome doprinose propisi u gospodarenju otpadom koji omogućavaju domaćim tvrtkama racionalno i učinkovito poslovanje i bavljenje djelatnošću gospodarenja otpadom, ali i utjecaj europskih tvrtki i prijenos njihovog znanja i kapitala u Hrvatsku. Zaštita okoliša odnosno prikupljanje i zbrinjavanje otpada jedno je od područja koje se mora uskladiti s kriterijima Europske unije i preduvjet je članstva u EU.

ZAGREB - Čak četiri petine ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju web portala Posao.hr na temu "Žene i zapošljavanje" smatra kako su žene u Hrvatskoj diskriminirane u odnosu na muškarce pri dobivanju posla. Kao najveći problem s kojim se susreću žene na radnom mjestu navedeni su nepovjerenje u sposobnosti žena za obavljanje zahtjevnijih zadataka (41 posto), nemogućnost napredovanja na više funkcije (21 posto), manje plaće u odnosu na muške kolege koji rade isti posao (15 posto), veću izloženost mobbingu (15 posto) te nedovoljno ulaganje u edukaciju žena (8 posto). Rezultati istraživanja pokazali su i kako 72 posto ispitanika smatra da su žene u Hrvatskoj slabije plaćene u odnosu na muškarce. Istraživanje je provedeno u siječnju ove godine i u njemu je sudjelovao 861 ispitanik, od čega 821 žena.

ZAGREB - Ukupan promet svih pravnih osoba kojima su trgovina na malo ili popravci predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo pretežne djelatnosti u Zagrebu je u prosincu prošle godine u odnosu na studeni bio nominalno 19,6 posto veći te realno veći za 19,8 posto. No, u odnosu na prosinac 2003. godine ukupni promet nominalno je povećan za svega 0,9 posto, a realno za 0,1 posto, objavio je Odjel za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Ukupni promet od trgovine na malo u Zagrebu je u prošloj godini u odnosu na 2003. zabilježio realni rast od svega 1,1 posto, te nominalni rast od 3,4 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙