FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pušenje više šteti ženama

AMSTERDAM, 31. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Pušenje ženama skraćuježivot za više od deset godina, te je štetnije za njih nego zamuškarce, kojima život skraćuje "samo" za tri godine, otkriveno je unajnovijem istraživanju koje je naručila nizozemska vlada.
AMSTERDAM, 31. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Pušenje ženama skraćuje život za više od deset godina, te je štetnije za njih nego za muškarce, kojima život skraćuje "samo" za tri godine, otkriveno je u najnovijem istraživanju koje je naručila nizozemska vlada.

Agencija za statističke podatke CBS, koja je uspoređivala podatke osoba preminulih od raka pluća u 2003. godini, objavila da je da su brojke pokazale kako pušenje skraćuje život kod žena za 11 godina, dok život muškaraca skraćuje za tri godine.

"Žene koje su preminule od raka pluća bile su mlađe od muškaraca koji su preminuli od iste bolest. To znači da su štetni učinci pušenja gori za žene nego za muškarce", navodi CBS.

Pušenje je, vjeruje se, glavni uzročnik raka pluća kao i nekih drugih bolesti.

CBS ističe da je porast oboljelih od raka pluća među ženama od 70-ih godina povezan s većim brojem žena ovisnica o nikotinu.

Prosječno, žene koje su oboljele od raka pluća umirale su u dobi od 70 godina dok je očekivana životna dob za nizozemske žene 81 godina.

Muškarci oboljeli od raka pluća umirali su u dobi od 73 godine, a očekivana životna dob je za Nizozemce 76 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙