FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP predlaže izmjenu "zakona o navijačima"

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova(MUP) pripremilo je nacrt izmjene Zakona o sprječavanju nereda našportskim natjecanjima kojim predlaže veće kazne za prekršitelje, alii sankcioniranje nereda izvan stadiona, primjerice, na cestama kojimanavijači iz jednog grada dolaze na utakmice u drugi grad.
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pripremilo je nacrt izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojim predlaže veće kazne za prekršitelje, ali i sankcioniranje nereda izvan stadiona, primjerice, na cestama kojima navijači iz jednog grada dolaze na utakmice u drugi grad.

"Sadašnji Zakon usredotočen je na sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima, no uočen je trend da se nasilje sve više prenosi izvan stadiona, pa stoga i kroz ovaj Zakon želimo sankcionirati takva ponašanja", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, podsjetivši pritom na slučaj Dugopolja kada su, u prosincu 2003., navijači Hajduka zapalili automobil i ozlijedili dvojicu Dinamovih navijača koji su se vraćali s utakmice u Splitu.

Po Mehunovim riječima, policija bilježi sve više krađa, pljački, navijačkih sukoba te razbijanja vlakova i autobusa na pravcima kojima navijači putuju na utakmice.

"Već su poznati neki punktovi na kojima se redovito dočekuju i napadaju protivnički navijači", kazao je Mehun, navodeći primjer naplatnih kućica kod Lučkog, gdje su Dinamovi navijači nerijetko kamenovali vozila s Hajdukovim navijačima.

U MUP-u tvrde da su u izmjenu Zakona, koji je u javnosti poznat kao "zakon o navijačima", krenuli jer su uočili brojne poteškoće u primjeni sadašnjeg Zakona, donesenog 2003. Tvrde kako im je namjera Zakon prilagoditi rješenjima u zemljama EU te da ih na izmjene nije potaknuo posljednji izgred Dinamovih navijača koji su kod stadiona u Maksimiru napali i lakše ozlijedili dvojicu policajaca te demolirali njihov automobil.

Kao jedan od najvećih problema sadašnjeg Zakona ističu taj što policija nije u mogućnosti kontrolirati da li se osobe kojima je prekršajni sud zabranio prisustvovanje sportskim natjecanjima pridržavaju te zabrane. Naime, postojeći Zakon ne obvezuje kažnjenog prekršitelja da se, primjerice, na dan utakmice javi policiji. Stoga, u MUP-u predlažu da to ubuduće bude zakonski propisano.

Također predlažu veće novčane kazne za fizičke osobe koje prekrše zakon, ali i za organizatore koji se ne pridržavaju propisa. Sada je, primjerice, za posjedovanje alkohola, droga, pirotehnike i oružja, bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili gledalište, te sudjelovanje u tučnjavi i ulazak u natjecateljski prostor propisana novčana kazna od 500 do 10.000 kuna ili kazna zatvora od tri do 30 dana. Iste su kazne predviđene za pokušaj unošenja transparenata ili zastava te pjevanje pjesama i dobacivanje poruka koje potiču mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Prema podacima koje je MUP dobio od prekršajnih sudova, prekršitelji se najčešće kažnjavaju najmanjom kaznom, odnosno s 500 kuna. Stoga, MUP predlaže da se minimalna kazna povisi na 2.000 kuna.

Od kraja srpnja 2003., kada je na snagu stupio Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, policija je po tom Zakonu prekršajno prijavila 612 osoba, od kojih je 82 privela sudovima. Najčešće prijave odnose se na konzumiranje alkohola, droga, paljenje baklji i tučnjavu.

Jednogodišnjom zabranom dolaska na utakmice, odnosno športska natjecanja kažnjeno je šest osoba, a preventivno, najčešće zbog pijanstva, privedeno je 746 navijača. U u međusobnim navijačkim sukobima i sukobima s policijom ozlijeđena su 44 navijača i petorica policajaca.

MUP je nacrt prijedloga izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima uputio nadležnim ministarstvima koja bi trebala dati svoje mišljenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙