FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Baletna premijera Don Quijotea

SPLIT,8. veljače 2005(Hina) - Na velikoj pozornici splitskog Hrvatskognarodnog kazališta u petak će premijerno biti izveden balet LudwigaMinkusa "Don Quijote", u koreografiji Ruskinje Valentine Ganibalove,najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
SPLIT,8. veljače 2005(Hina) - Na velikoj pozornici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u petak će premijerno biti izveden balet Ludwiga Minkusa "Don Quijote", u koreografiji Ruskinje Valentine Ganibalove, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Orkestrom splitskog HNK ravnat će Ivan Repušić, kostimografiju potpisuje Barbara Bourek, a scenografiju Dinka Jeričević.

Rusko-austrijski skladatelj poljskog podrijetla Ludwig Minkus glazbenu je povijest zadužio dvama baletima - "Bajaderom " iz 1877., te, nešto mlađim, ali zato puno popularnijim i izvođenijim "Don Quijoteom" koji je nastao prema libretu i u koreografiji jednako poznatog Mariusa Petipa, rečeno je.

Praizvedba avantura Cervantesova junaka, u obradi Minkusa i Petipa, bila je pred kraj 1869. u moskovskom Boljšoj teatru i od tada je taj balet zauzeo uporišno mjesto svakog renomiranog baletnog kazališta, te je postao i jednim od najpriznatijih i najizvođenijih baleta na svijetu. Na splitskoj ga pozornici nije bilo oko dvadeset godina, pa se njegovo ponovno uprizorenje očekuje s neskrivenom radošću, naglasio je autorski tim Ganibalova i Repušić.

Koreografkinja Ganibalova dramaturšku je liniju velikoga bijelog baleta u tri čina "sagradila na temelju rješenja Mariusa Petipa i Alexandera Gorskog".

Umjetnički ravnatelj splitskog HNK Petar Selem naglasio je kako je "Don Quijote" važna etapa u razvojnoj putanji splitskog kazališnog programa prema širokoj viziji. "To je vrijeme u kojem se odričemo parcijalnosti i vrednovanja kazališta po malim, mahom suvremenim, segmentima, jer je riječ o ambicioznom programu kojim kazalištu vraćamo ljepotu. Istodobno, jasno kažemo 'dosta' estetici rugobe koja je postala prošlost svugdje u svijetu", poručio je Selem.

U glavnim ulogama pojavljuju se brojni članovi baletnog ansambla splitskog HNK, među kojima i Elena Nikolaeva, Albina Rahmatullina, Ervina Sulejmanova, Tea Jelić, Azamat Nabiullin, Remus Dimache, Romulus Dimache, Mario Buličić, Davor Čakarić i drugi.

"Don Quijote" pretpremijerno će biti izveden večer ranije, u četvrtak, kada će splitskoj kulturnoj javnosti biti predstavljena knjiga Maje Đurinović i Zvonimira Podkovca o velikoj hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj te film Jakova Sedlara o toj slavnoj umjetnici naslovljen "Slavenska Nostra".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙