FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Jalte, Jalte" u riječkom HNK 3. veljače

RIJEKA 27. siječnja 2005. (Hina) - Premijera mjuzikla "Jalta, Jalta"u režiji bugarskog redatelja Bojka Bogdanova održat će se u riječkomHrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca 3. veljače, najavljeno jedanas na konferenciji za novinare.
RIJEKA 27. siječnja 2005. (Hina) - Premijera mjuzikla "Jalta, Jalta" u režiji bugarskog redatelja Bojka Bogdanova održat će se u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca 3. veljače, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

U tom mjuziklu, za koji je glazbu napisao Alfi Kabiljo na tekst Milana Grgića, u glavnoj će ulozi nastupiti Leonora Surian. Uz nju, pjevat će i glumiti Olivera Baljak, Davor Jureško, Galiano Pahor, Denis Brižić, Damir Orlić i ostali.

Na sceni će se pojaviti i zbor Opere te ansambl Baleta riječkog HNK, a svirat će orkestar riječke Opere.

Dirigent je Alen Bjelinski, scenografi su Dalibor Laginja i redatelj Bogdanov, a kostimografkinja Maria Dimanova Kamenčeva. Oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić a autorica koreografije i scenskog pokreta Mojca Horvat.

Intendantica riječkog HNK Mani Gotovac rekla je da su razlozi za postavljanje toga djela isključivo kazališni, a ne politički ili povijesni zbog 60. godišnjice sastanka trojice državnika pobjedničkih snaga na Jalti 1945.

Dodala je da ju je motivirao jedan tekst Dalibora Foretića o tome da se "Jalta, Jalta" danas doživljava kao bajka te da su je na taj način nastojali i postaviti. Kao idealnog realizatora te ideje pronašla je Bojka Bogdanova.

On je rekao da je ova predstava "čista romantična i nadrealistička ludnica" na tragu Fellinija sa 150 izvođača na sceni.

Gotovac je istaknula da je o nositeljici glavne uloge Nine Filpovne odlučio redatelj. Naime, Mani Gotovac ranije je najavljivala da će u toj ulozi nastupiti estradna pjevačica Žanamari Lalić.

"Jalta, Jalta" je najpoznatiji i najomiljeniji hrvatski mjuzikl. U zagrebačkom kazalištu "Komedija" 1992. godine izveden je 500. put. Iste je godine u Rijeci postavljena obnova toga mjuzikla iz 1984. godine.

(Hina) xdsil yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙