FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija namjerava izmjeniti zakon o privatizaciji

BEOGRAD/BEČ, 8. veljače 2005. (Hina/APA) - Srpski ministar gospodarstvaPredrag Bubalo planira izmjene zakona o privatizaciji, prema kojimapoduzeća trebala biti restrukturirana prije planirane privatizacije,javljaju srpski mediji.
BEOGRAD/BEČ, 8. veljače 2005. (Hina/APA) - Srpski ministar gospodarstva Predrag Bubalo planira izmjene zakona o privatizaciji, prema kojima poduzeća trebala biti restrukturirana prije planirane privatizacije, javljaju srpski mediji.

Planira se i otpis poreznih dugova, a u određenim slučajevima bit će nužno i imenovanje zastupnika kapitala. Najavljene promjene u zakonu trebale bi otežati raskid ugovora o privatizaciji.

Razmatranje novih zakonskih mjera potaknula je činjenica da mnoga velika poduzeća nisu došla na red za privatizaciju jer su opterećena velikim dugovima, pri čemu na državnu blagajnu kao vjerovnika otpada u prosjeku čak 75 posto duga, naglašava ministar Bubalo.

Njegova inicijativa cilja i na veću odgovornost kupaca koji bi u slučaju raskida ugovora o privatizaciji trebao izgubiti pravo na sudjelovanje u drugim privatizacijskim procesima a propala bi i njegova ranija ulaganja.

Tom promjenom zakona srpski ministar gospodarstva želi suzbiti raskide ugovora nakon privatizacije. Po Bubalovim bi planovima u slučaju raskida ugovora nadležni "Akcijski fond" trebao imenovati zastupnika kapitala, koji će preuzeti funkciju prijelaznog upravnog tijela.

Ministar Bubalo naglasio je da navedene promjene ne podrazumijevaju i promjenu temeljnog modela privatizacije srpskog "društvenog kapitala" po kojem se 70 posto udjela u poduzeću prodaje na aukciji odnosno međunarodnim javnim natječajem dok bi 30 posto trebalo ostati rezervirano za radnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙